DEN HAAG/AMERSFOORT - De politie heeft, onder leiding van het Openbaar Ministerie, onderzoek gedaan naar fraude met EVC-certificaten (Erkenning van Verworven Competenties). Deze certificaten worden gebruikt om ervaring in de zorg aan te tonen en worden vaak omgezet in een diploma. Op dinsdag 8 juli zijn drie aanhoudingen verricht op verdenking van deelname aan een criminele organisatie, oplichting en valsheid in geschrifte. De verdachten zijn twee mannen uit Amersfoort en een vrouw uit Den Haag.

Groot onderzoek

De politie ontving anonieme informatie over een Amersfoortse man die zich zou bezighouden met de verkoop van valse zorgdiploma’s. Daarop startte de politie in januari het onderzoek, wat al snel een omvangrijke kwestie bleek. Gelet op de raakvlakken is samengewerkt met het Team Opsporing van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Uit het onderzoek bleek dat de drie verdachten zich bedrijfsmatig bezighielden met het begeleiden van honderden EVC-trajecten, waarbij uiteindelijk ook een EVC-certificaat werd afgegeven. Daarbij bleken verschillende onregelmatigheden, waaronder het gebruik van valse documenten. Hierdoor ontstond de verdenking dat er sprake is van illegale verkoop.

De verdachten zijn een 27-jarige man uit Amersfoort, een 35-jarige man uit Amersfoort en een 32-jarige vrouw uit Den Haag. Bij de doorzoekingen in hun woningen en in een bedrijfspand zijn verschillende goederen in beslag genomen zoals administratie, gegevensdragers en waardevolle goederen. Het opsporingsonderzoek is nog in volle gang. De aangehouden verdachten zitten vast en worden verhoord. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

EVC-certificaten

Door Erkenning van Verworven Competenties kan opgedane kennis en ervaring worden vastgelegd in een EVC-certificaat. Met zo’n EVC-certificaat kan sneller, of zelfs direct een MBO-diploma worden behaald, waarmee gewerkt kan worden in de zorg. Ook is het met een EVC-certificaat mogelijk om een SKJ-registratie te krijgen, waardoor men werkzaam kan zijn in de jeugdzorg.

Criminelen actief in de zorg

De politie signaleert dat criminelen op grote schaal actief zijn in de zorg. Criminelen hebben een zorgbureau op naam, of zijn zonder (legitiem) diploma werkzaam als zzp’er in de zorg en strijken hiermee grote bedragen op. Er zijn malafide bureaus die valse EVC-certificaten te koop aanbieden. Dit levert grote risico’s op voor de kwaliteit en de veiligheid van de zorg. Het gevolg is dat onbevoegd en ondeskundig personeel, of zelfs criminelen, aan het bed staan van kwetsbare personen en zorghandelingen verrichten zonder hiervoor te zijn opgeleid. Daarnaast ondermijnen deze valse EVC-certificaten het diplomasysteem in Nederland: studenten krijgen echte diploma’s op basis van valse EVC-certificaten.

Vergewisplicht

Om deze vorm van ondermijning effectief op de lange termijn tegen te gaan, is het belangrijk dat alle betrokkenen samenwerken en hun verantwoordelijkheid nemen. Zorginstellingen en zorgaanbieders moeten zelf controleren of hun personeel de juiste identiteit, geldige diploma’s en een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) heeft voordat ze iemand aannemen. Deze verplichting wordt nog niet altijd goed nageleefd. Verschillende inspecties houden toezicht op fraude en andere misstanden in de zorg. Zij kunnen samenwerken met het Openbaar Ministerie of de politie.

Meld zorgfraude bij de Nederlandse Zorgautoriteit

Bent u zorgaanbieder en constateert u diplomafraude of EVC-fraude? Doe aangifte bij de politie en meld dit bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Vermoedt u zorgfraude? Meld dit dan bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Wilt u zorgfraude melden, maar blijft u graag anoniem? Dan kunt u anoniem bellen met het TCI (Team Criminele Inlichtingen) van de Nederlandse Arbeidsinspectie via 06-29744468.