DELFT - Een bijverdienste. Daar was de 72-jarige Delftenaar volgens eigen zeggen naar op zoek geweest. Hij vond die in het tellen van crimineel geld voor de onderwereld. Bij een inval op zondagochtend 7 maart 2021 trof de politie in zijn woning ruim 600.000 euro aan. Vandaag hoorde de man vijf jaar cel tegen zich eisen wegens witwassen.

Na informatie van het Team Criminele Inlichtingen viel de recherche op 7 maart van dit jaar de Delftse woning binnen. Op zolder troffen de politiemensen een speciaal afgetimmerde, geluidsdichte ruimte aan. Daarin bevonden zich onder meer de verdachte, een geldtelmachine, een zogeheten PGP-telefoon en zes ton aan contanten.

In het daarop volgende onderzoek slaagden de rechercheurs erin twee maanden aan PGP-gesprekken te ontcijferen. Daaruit bleek dat gigantische hoeveelheden crimineel geld door de handen van de verdachte passeerden. De schatting is dat de Delftenaar alleen al in de maanden december 2020 en januari 2021 zes miljoen euro telde voor zijn opdrachtgevers en dat hij daar een dagtaak aan had.

'Bank voor de onderwereld'
Geconfronteerd met het overweldigende bewijs heeft de verdachte uiteindelijk bekend. Wie zijn opdrachtgevers zijn, heeft hij echter nooit willen verklaren. De officier van justitie zei over zijn handelen op zitting: “De verdachte fungeerde als een soort bank voor de onderwereld. Als beheerder van het geld was hij een onmisbare schakel voor keiharde, georganiseerde criminaliteit. Hij wist ook dondersgoed waar dit geld vandaan kwam. En met hoeveel geweld dit gepaard gaat.”

De officier hield er rekening mee dat de verdachte geen strafblad heeft en op leeftijd is. “Aan de andere kant kan je zeggen dat meneer gezien zijn leeftijd echt wijzer had moeten zijn. En een dergelijke serieus feit vraagt om een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.”

Eis
De officier eiste vijf jaar cel tegen de Delftenaar. Zijn 70-jarige partner was gelijk met hem aangehouden. In haar geval vroeg de officier om vrijspraak. Er is geen hard bewijs dat zij op de hoogte was van de criminele activiteiten van de Delftenaar. De uitspraak is over twee weken.