DEN HAAG - De politie moet klaar zijn voor de uitdagingen die vanuit de snel veranderende samenleving op haar afkomen. En moet daarvoor haar financiën op orde hebben. Korpschef Janny Knol en directeur Financiën & Control Remco de Vos spraken op 2 juli met een aantal Tweede Kamerleden over deze ambitie en over wat daarvoor nodig is. Ook Rinus Otte van het Openbaar Ministerie en Jeroen Dijsselbloem namens de Regioburgemeesters waren aanwezig.


De korpschef presenteerde aan de Kamerleden van de Commissie Justitie en Veiligheid de uitdagingen die op de politie afkomen: de veiligheidsvraagstukken veranderen en de criminaliteit wordt steeds internationaler, digitaler en meer ondermijnend. Dit heeft gevolgen voor het politiewerk en zorgt dat de politie zoekt naar nieuwe manieren van samenwerken die passen bij deze veiligheidsopgaven.

Moderniseren

Janny Knol: ‘We gaan de organisatie van de politie moderniseren om betaalbaar, effectief en voor iedereen in Nederland zichtbaar en bereikbaar te blijven. Onze Strategische Agenda ‘Stevig Staan’ is de basis om duidelijke keuzes voor de komende vijf jaar te maken. Zo blijven we optimaal zichtbaar in de wijk en op straat. We investeren in digitalisering en IV zoals cybercrime, innovatieve politieloketten, digitale opsporing in de basisteams en lokale criminaliteit. En we zorgen voor financiële stabiliteit op langere termijn.’

Stijgende kosten

De Vos lichtte de huidige financiële problematiek toe: ‘Die is niet nieuw. Regelmatig kreeg de politie er de afgelopen jaren taken bij, terwijl daar niet genoeg geld tegenover stond. Tegelijkertijd werden de kosten hoger. Dit kwam door bijvoorbeeld hogere personeelskosten (PTSS), hogere huisvestingskosten en IV-kosten. Als we hier niets aan doen, blijft dit tekort oplopen tot circa 800 miljoen euro in 2030. In overleg met het ministerie van JenV hebben we de problematiek teruggebracht van 800 miljoen euro naar circa 428 miljoen in 2030. Op dit moment bekijken we hoe we dit tekort verder kunnen verminderen en tegelijkertijd de organisatie moderniseren. We streven ernaar voor de zomer van 2026 al diverse maatregelen door te voeren, zodat de volgende begroting (2027 – 2031) voor de komende jaren geen tekort laat zien.’

Consequenties 2026

Het is duidelijk dat volgend jaar al maatregelen nodig zijn. ‘Om geen tekort in de begroting 2026 te krijgen, moeten we volgend jaar al circa 86 miljoen euro besparen’, aldus De Vos. ‘Daarom starten we volgend jaar met de afbouw van de overbezetting op niet operationele afdelingen en het vertragen van de groei op de overige werksoorten. De basisteams (GGP/Opsporing) worden ontzien en blijven de komende jaren nog licht groeien.’

Wat heeft de politie nodig?

In het gesprek met de Tweede Kamerleden kwam ook aan de orde wat de politie - naast de stappen die de organisatie zelf gaat zetten - van de politiek vraagt om de financiën op orde te krijgen en toekomstbestendig te worden. Bijvoorbeeld meer ruimte om zelf te bepalen waaraan het geld besteed mag worden. Denk bijvoorbeeld aan het flexibeler inzetten van financiële middelen voor capaciteit, uiteraard in overleg met het ministerie en de gezagen. Ook is voldoende extra geld nodig voor de zorg voor het personeel en materiële middelen om het vak verder te professionaliseren, met name op het terrein van digitalisering.

Tweede Kamerleden

De Tweede Kamerleden uitten waardering voor het werk dat de korpschef tot nu toe heeft verricht, door de instelling van een Taskforce Ombuigingen en het opstellen van de Strategische Agenda. Hiermee is duidelijk wat de financiële positie van de politie is en hoe ze klaar wil zijn voor een slagvaardig en toekomstbestendig korps. De leden stelden verder vragen over de gevolgen van de modernisering voor het personeel en het behoud van kwaliteit van bijvoorbeeld de politieopleiding. Het CDA vroeg zich af of de politie ook financiële aanspraak kan maken op een deel van de 1,5 procent van de nieuw vastgestelde 5 procent NAVO-norm, dat bestemd is voor onder andere infrastructuur.

Burgemeesters, OM, bonden en COR

Eerder wisselde de korpsleiding al van gedachten met de regioburgemeesters en het Openbaar Ministerie over de wijze waarop de politie haar financiën op orde wil brengen. Ook waren er gesprekken met de bonden en de Centrale Ondernemingsraad. Deze partijen verzochten vervolgens de politiek onder meer om extra geld beschikbaar te stellen voor politie.