DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft vandaag uitspraak gedaan in een strafzaak waarin dertien personen en een uitzendbureau terecht stonden (zaak Echinops). Zij werden verdacht van onder meer in- en uitvoer van grote partijen cocaïne, waaronder een partij van 1169 kilo cocaïne en het aanwezig hebben van onder meer 1000 kilo cocaïne. Ook werden zij verdacht van de uitvoer van 188 kilo hasj, voorbereidingshandelingen van drugsdelicten, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. De drugs waren verpakt in pakketten die waren verstopt in vrachtwagenbanden die als reservewiel onder een vrachtwagen waren bevestigd of drugs werd tussen andere (legale) goederen verstopt en per container ingevoerd. Het ging om verdovende middelen met een straatwaarde van vele miljoenen euro's.

De leider van de criminele organisatie is voor het grootste aantal feiten veroordeeld en krijgt een gevangenisstraf van dertien jaar opgelegd. De rechtbank achtte minder strafbare feiten bewezen dan de officier van justitie die vijftien jaar had geëist. De overige verdachten krijgen gevangenisstraffen oplopend tot elf jaar opgelegd. Een verdachte krijgt een geldboete opgelegd voor hypotheekfraude. Het uitzendbureau is vrijgesproken.

Encrochat
Het bewijs bestaat onder andere uit afgeluisterde telefoongesprekken en versleutelde chatberichten van Encrochat waaraan een aantal van de verdachten heeft deelgenomen. Deze berichten zijn verkregen tijdens een hack door Franse opsporingsinstanties. De verdediging heeft bepleit dat dit bewijs onrechtmatig is verkregen. De rechtbank is echter van oordeel dat het bewijs wel degelijk mag worden gebruikt en dat de rechten van de verdachten niet zijn geschonden.

De chatberichten werden telkens verstuurd onder aliassen. De rechtbank heeft op basis van verschillende factoren vast kunnen stellen welke aliassen bij de verdachten horen. Op deze manier is duidelijk geworden wat de verdachten via de chat met elkaar bespraken en wat hun aandeel in de strafbare feiten is geweest.

Ontwrichtende invloed op de samenleving
Volgens de rechtbank heeft de georganiseerde en grootschalige handel in verdovende middelen een bijzonder ontwrichtende invloed op de samenleving. Er gaat veel geld in om, waardoor de financiële belangen van daders vaak groot zijn. Om die belangen te beschermen wordt (extreem) geweld niet geschuwd. Vrijwel alle liquidaties die in het criminele circuit worden gepleegd, zijn direct of indirect het gevolg van conflicten in de onderwereld met betrekking tot deze drugshandel. Van de georganiseerde drugshandel gaat in toenemende mate een ondermijnend en corrumperend effect uit. Daarom is het volgens de rechtbank passend dat voor de georganiseerde handel in verdovende middelen lange, onvoorwaardelijke gevangenisstraffen worden opgelegd.