DEN HAAG - De rechtbank Den Haag heeft twee mannen (beiden 33 jaar oud) veroordeeld voor een gewelddadige overval op een vrouw in haar woning in Den Haag. Dat gebeurde op 16 juli 2022. Slechts doordat er andere mensen in de woning waren, werd het slachtoffer niet fors toegetakeld. De rechtbank heeft de verdachten gevangenisstraffen van 2 jaar opgelegd. Dat is hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie. Dat eiste gevangenisstraffen van 12 en 14 weken.

Aanval in woning

De mannen vielen op 16 juli 2022 een vrouw in haar woning in Den Haag aan met een stanleymes. De mannen ging naar de woning van de vrouw, de een vermomd als pakketbezorger met een pakket onder zijn arm, de ander om de aanval op te nemen. Na aanbellen deed de vrouw open, waarna ze door een van de mannen bij haar haren werd gepakt en de woning werd ingetrokken. De aanvaller maakte met het mes stekende beweging naar haar, de ander kwam ook naar binnen. Nadat de moeder van de vrouw en een vriendin van haar, die toevallig in de woning waren, begonnen te gillen, renden de mannen weg. Het letsel van de vrouw is beperkt gebleven tot letsel aan de hand.

De overval gebeurde in opdracht van een derde, die ook vroeg de aanval te filmen. De mannen zouden er 1.500 euro voor krijgen; de man met de camera ontving 500 euro.

De als pakketbezorger verklede man droeg een mondkapje, maar werd aan de hand van de videobeelden en door gezichtsvergelijkend onderzoek aan de vorm van zijn oor herkend. Hoewel de man zijn betrokkenheid heeft ontkend, is dat samen met onder andere een Snapchatbericht van de opdrachtgever aan hem over de aanval voldoende voor het bewijs.

Straf

De rechtbank oordeelt dat de eis van de officier van justitie onvoldoende recht doet aan de ernst van het feit. Het gaat hier om een duidelijk geplande aanval op iemand, in haar woning. Waar bij een woningoverval het soms blijft bij bedreiging met geweld, was geweld in dit geval het doel. De mannen hebben het feit gepleegd voor financieel gewin, zonder ook maar stil te staan bij de gevolgen voor het slachtoffer. Dit is wat de rechtbank zwaar meeweegt bij de strafoplegging.

Het is algemeen bekend dat mensen die slachtoffer zijn geworden van een geweldsdelict daar nog lang ernstige (psychische) gevolgen van kunnen ondervinden. Dat geldt nog sterker als dat delict plaatsvindt in de eigen woning, waar men zich veilig moet kunnen weten. Dat de aanval impact heeft gehad op het slachtoffer, blijkt uit haar aangifte. Zij heeft zelfs een periode in het buitenland verbleven, omdat zij zich niet meer veilig waande in haar eigen woning. De rechtbank vindt een celstraf van 2 jaar passend en geboden.