VENLO/DEN HAAG - Medewerkers van het cybercrimeteam Limburg hebben donderdag een 26-jarige man uit Den Haag aangehouden op verdenking van smishing. Daarbij is zijn woning doorzocht en zijn gegevensdragers in beslag genomen in kader van het strafrechtelijk onderzoek.


Smishing is een vorm van cybercriminaliteit die via SMS verstuurd wordt om burgers om de tuin te leiden. In dit onderzoek bleek dat de verdachte een vrouw uit Echt in februari via deze oplichtingsmethode had weten te misleiden en haar spaargeld te stelen. Naar aanleiding van de aangifte werd er door de politie onderzoek ingesteld waarna de verdachte in beeld kwam en kon worden aangehouden.

Oplichting
De vrouw kreeg op haar GSM een sms om een nieuwe bankpas aan te vragen. Daarbij werd haar ook de vraag gesteld of ze haar pincode wilde behouden en verzocht deze in te voeren. Een dag later kwam een man aan de deur die aangaf de oude betaalpas op te halen. Enkele dagen later werd duidelijk dat deze pas in combinatie met haar pincode was gebruikt om een aanzienlijk geldbedrag van de rekening te halen.
Wat is smishing?

Smishing is een vorm van cybercriminaliteit die via SMS verstuurd wordt. Het woord smishing komt voort uit de combinatie van de woorden phishing en sms. Phishing is het ‘hengelen’ naar persoonlijke gegevens van mensen. Het is een vorm van cybercrime waarbij criminelen je een sms sturen om te proberen inloggegevens, creditcardinformatie, pincodes of andere persoonlijke gegevens van jou te achterhalen. Hiermee willen ze geld van jou (en soms ook van je bedrijf) stelen.

Smishing gebeurt op verschillende manieren:

  • In de valse sms staat een link die je naar een nepwebsite leidt waar om je gegevens gevraagd wordt. Met jouw gegevens kunnen cybercriminelen je online identiteit overnemen en bijvoorbeeld inloggen in je bankaccount om geld te stelen.
  • Een andere manier is dat er een betaalverzoek via sms verstuurd wordt, waarbij er zogenaamd een openstaand bedrag van het CJIB of de Belastingdient overgemaakt moet worden.

Voorkom ellende

De website Veiliginternetten.nl geeft praktische tips om jezelf te wapenen tegen deze vorm van oplichting. Wat kan je doen om jezelf (en anderen) te beveiligen tegen smishing:

  • Klik nooit op een link of telefoonnummer als je twijfelt aan de echtheid van een bericht; Eerst checken, dan klikken.
  • Reageer niet op het bericht.
  • Er wordt vaak een niveau van urgentie aangebracht.
  • Meld de smishing bij de organisatie onder wiens naam het valse sms bericht verstuurd werd. Alleen dan kunnen banken en organisaties iets doen aan de valse berichten die uit naam verstuurd worden.
  • Meld de smishing bij de Fraudehelpdesk en de politie.