DEN HAAG - De politie controleerde dinsdagochtend 8 juni rond 00:45 twee personen in een geparkeerde auto op het Trekvlietplein. Een van hen greep bij het zien van de agenten naar een voorwerp wat op een vuurwapen leek. De agenten namen geen risico en begonnen de ‘uitpraatprocedure’, ook wel de BTGV procedure genoemd. Hierbij losten de agenten twee waarschuwingsschoten.

Toen de agenten de personen in de auto wilden controleerden, begonnen zij hard te schreeuwen en greep één van hen naar de dashboard en pakte een voorwerp wat op een vuurwapen leek. De agenten begonnen direct de ‘uitpraatprocedure’ en werden beide mannen de auto uitgepraat. Omdat de mannen de aanwijzingen van de agenten in eerste instantie niet opvolgden waren de agenten genoodzaakt twee waarschuwingsschoten te lossen. Niemand raakte gewond. Na onderzoek in de auto werd er geen vuurwapen aangetroffen. De twee mannen zijn inmiddels in vrijheid gesteld en kregen een proces-verbaal voor het slapen in een auto op de openbare weg.

Benaderingstechniek Gevaarlijke Verdachte (BTGV)
De procedure om gevaarlijk verdachten, die in een auto zitten, aan te kunnen houden op een veilige manier bestaat al lang. De verdachte wordt met korte en duidelijke bevelen uit de auto ‘gepraat’ en zo aangehouden. De politie Rotterdam heeft een filmpje gemaakt waar agenten, in het oude uniform, laten zien hoe de procedure verloopt.

Schieten door agenten

Om te beschermen of te handhaven mogen en moeten politiemensen geweld gebruiken als de situatie daar om vraagt. Het gebruik van geweld door de politie is onderdeel van het professioneel vakmanschap van politiemensen. Agenten zetten hun vakmanschap en hun geweldsbevoegdheid in voor een veiliger Nederland en zetten een bewuste stap naar voren als het moet. De politie wil zich op een transparante wijze verantwoorden waarbij tevens recht wordt gedaan aan de bijzondere rol van politiemensen in de samenleving. De maatschappij moet erop kunnen vertrouwen dat de politie professioneel omgaat met deze geweldsbevoegdheid. Om dit goed te borgen zorgt de politie dat politiemensen goed getraind zijn, dat zij verantwoording afleggen over het gebruikte geweld, geweld getoetst wordt aan de geweldsinstructie en dat politiemensen leren van gebruikt geweld. Meer informatie hierover vindt u op politie.nl.