DEN HAAG - Creatine. Is het een wondermiddel of eerder een fitnesshype die je eigenlijk niet heel serieus hoeft te nemen? Dit witte poeder is een van de meest besproken supplementen in de fitnesscene; van doorgewinterde bodybuilders tot beginners in bodysculpting, de kans is groot dat je wel eens hebt gehoord van creatine. Maar wat is nu echt de kracht achter dit populaire poeder? Hier zijn vijf interessante feiten die je blik op creatine misschien wel eens voorgoed kunnen veranderen.

1. Wat is creatine?

Creatine is een natuurlijke stof die gewoon in ons lichaam voorkomt. Het wordt voornamelijk in de spiercellen gevonden. Het helpt bij de productie van ATP, een primaire energiebron die wordt gebruikt voor korte en intensieve inspanningen. Goed om te weten is dat het lichaam creatine aanmaakt. Maar we kunnen het ook uit voedsel halen, zoals vlees en vis.

2. Verhoogt creatine écht de spiermassa?

Ja, dat doet het zeker. Creatine is een van de meest onderzochte supplementen en heeft bewezen effectief te zijn in het verhogen van de spiermassa, vooral bij snel en krachtig gebruik van de spieren - waarbij de snelle spiervezels aan het werk zijn - tijdens korte, explosieve activiteiten zoals sprinten of gewichtheffen.

3. Heeft creatine bijwerkingen?

Over het algemeen wordt creatine goed verdragen door de meeste mensen. Er bestaat echter een risico tot gewichtstoename. Dit komt door waterretentie in de spieren. Sommige mensen ervaren krampen of maagproblemen, maar deze bijwerkingen zijn gelukkig niet echt gebruikelijk en kunnen vaak worden verminderd door niet boven de aanbevolen dosering te gaan.

4. Hoe moet creatine worden ingenomen?

De klassieke manier van creatinegebruik is door een 'laadfase' te beginnen, waarbij je voor een korte periode dagelijks een hogere dosis neemt. Dit wordt gevolgd door een 'onderhoudsfase' met een lagere dagelijkse dosis. Sommigen kiezen ervoor om creatine continu in een gematigde dosis te nemen, wat ook effectief blijkt te zijn in combinatie met effectieve training.

5. Is creatine voor iedereen?

Creatine weet veel voordelen te bieden, maar belangrijk om te onthouden is dat het niet voor iedereen nodig is. Mensen die vooral aan duursport doen of die een minder intensief trainingsregime volgen, zullen waarschijnlijk minder voordeel ervan ervaren. En als je voldoende vlees en vis eet, dan krijg je waarschijnlijk al voldoende natuurlijke creatine binnen. Vlees en vis zijn goede bronnen van natuurlijke creatine, dus als deze voedingsmiddelen regelmatig deel uitmaken van je dieet, is de extra supplementatie misschien niet nodig. Er bestaat dan een hogere kans dat extra creatine géén merkbare voordelen voor je heeft, omdat je lichaam al verzadigd is met de natuurlijk verkregen creatine.

Wil je in Den Haag jouw fitnessgrenzen verleggen? Kom dan eens langs bij sportschool Den Haag. Het team van toegewijde experts staat voor je klaar met holistische begeleiding; advies over supplementen en innovatieve trainingstechnieken die naadloos aansluiten bij jouw gezondheids- en fitnessambities. Ook kun je terecht bij AHC fysiotherapie Den Haag om van jouw ideale fitnessniveau compleet te maken!