DEN HAAG - In het kader van de Nationale Klimaatweek vindt van 31 oktober tot 11 november 2022 de tentoonstelling “Gezien de weersomstandigheden” plaats. De speciale expositie van de Amsterdamse kunstenaar Jos Brölmann is op doordeweekse dagen te zien in het gratis toegankelijke ARTtrium van het Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties. Het werk van Brölmann is naast zijn eigen stijl vooral te herkennen aan uitbundige en verrassende kleurkeuze. De in het ARTtrium getoonde “Art of Weathermap” collectie is een bezoek ruimschoots waard. De schilderijen beelden in wezen weerkaarten uit, echter op een zeer eigen wijze vormgegeven. Ze zijn geenszins vanzelfsprekend en ieder schilderij heeft zijn eigen boodschap.

Primeur

Het is de eerste keer dat de Amsterdamse kunstenaar zijn schilderijen over het weer en klimaat in Den Haag laat zien. Brölmann’s werk gaat in het algemeen over de snelle, soms accelereerde wereld waarin we leven. Dat betekent voor hem dat we simpelweg iedere dag onze ogen open moeten houden. Zijn onderwerpen houden hier altijd verband mee. Zijn werk is naast Nederland in het buitenland te zien. Hij exposeert echter niet vaak. Wanneer hij exposeert in dit bewust op toepasselijke en originele plekken, zoals in dit geval tijdens de Nationale Klimaatweek in Den Haag. Dit om het verhaal achter zijn schilderijen kracht bij te zetten. Dat maakt zijn getoonde werk in het ARTtium op de Turfmarkt 147 extra interessant. De getoonde schilderijen zijn allen vrij werk, een deel is in particulier bezit en een deel is eigen collectie.

Het verhaal achter de schilderijen “Art of Weathermap”

Het verhaal achter Brölmann’s werk is niet bepaald voor de hand liggend. Helemaal wanneer je het eindresultaat met eigen ogen ziet. Jaren geleden bedacht hij om het veranderende klimaat op canvas te zetten. Hij vertaalde daarom de klimaatverandering in een grootheid namelijk temperatuur en temperatuur betekende voor hem kleur. Zo ontstonden zijn “Art of Weathermaps”. Opmerkelijke inspiratiebron van zijn grote schilderijen (tussen de 100 en 200 cm) zijn de klimaat- en weergrafieken en data van de grote internationale weerinstituten uiteenlopend van NASA tot het KNMI. Deze gegevens combineert hij vaak ook met klimaatnieuws dat hij op alle mogelijke manieren ontvangt. Deze grove cocktail van informatie is voor hem de ultiem aanzet van een schilderij