DEN HAAG - In stadsdeel Segbroek zijn verschillende initiatieven die allemaal een beetje helpen om anders te kijken naar mobiliteit, naar vervoer. Op 15 december 2019 hebben 29 huishoudens samen 5 leaseauto’s in gebruik genomen in de buurtcoöperatie Bomenbuurt. Welk duurzaam vervoer kiest u?

Buurtcoöperatie met Wij zijn deel
In de Bomenbuurt hebben 29 huishoudens een buurtcoöperatie opgericht. De coöperatie heeft 5 auto’s geleaset die de coöperatieleden samen gebruiken. Door de kosten te delen, is vrijwel iedereen stukken goedkoper uit dan wanneer u zelf een auto heeft of leaset. Bovendien zijn de auto’s altijd nieuw, goed onderhouden en de auto’s hebben een vaste parkeerplek in de buurt. En met minder auto’s komt er meer ruimte in de straat voor bijvoorbeeld groen of een speeltuin.Zo’n coöperatie oprichten lijkt lastig maar de non-profitorganisatie ‘Wij zijn Deel’ kan u helpen. Een coöperatie kan kiezen voor kleine en grote leaseauto’s en ook een (elektrische) bakfiets kopen. Kijk voor de kosten op wijzijndeel.nl/kosten

Deelfietsen en deelscooters
Naast auto’s delen zijn er meer mogelijkheden om naar mobiliteit te kijken, door bijvoorbeeld fietsen en scooters te delen. Dit gebeurt al veel in Segbroek.
  • Door deelfietsen te gebruiken, hebben veel mensen geen 2e fiets meer nodig. Vooral bij de stations kan dat ruimtewinst opleveren. Ongeveer 45% van de plekken in de stallingen bij de stations wordt nu nog bezet gehouden door ‘2e fietsen’. Er zijn verschillende bedrijven in Den Haag die deelfietsen aanbieden: Mobike, HTM, GoAbout.
  • Op verschillende locaties staan elektrische buurtbakfietsen van Cargoroo. De elektrische deelbakfiets kan de auto vervangen bij korte transportritjes, zoals bij boodschappen doen, een uitstapje met kinderen of een ritje naar de bouwmarkt. Mogelijk is door het gebruik van de bakfiets een (2e) auto helemaal niet (meer) nodig.
  • In delen van de stad staan elektrische deelscooters van Felyx . De scooter kan korte ritjes met de auto vervangen.

Andere manieren autodelen
De gemeente stimuleert mensen na te denken over mobiliteit want samen moeten we de stad bereikbaar, aantrekkelijk en leefbaar houden. Nu en in de toekomst. Slimme mobiliteit zoals deelauto’s hoort hierbij. Behalve een buurtcoöperatie oprichten, zijn er ook andere mogelijkheden. Kijk hiervoor op de pagina’s: