DELFT - Op 1 juli opent de eerste Vrouwkundige van Nederland, Marijke Hesselink, haar praktijk in Delft. De Vrouwkundige gaat de hormonale problematiek waar veel vrouwen mee kampen aanpakken vanaf de basis. ‘Met stressreductie, veranderingen in anticonceptie, leefstijl en voeding zijn grote stappen op dit gebied te zetten’, aldus Marijke Hesselink. ‘Iedere vrouw bevindt zich in een andere fase van haar zoektocht naar gezondheid en geluk. Als Vrouwkundige ga ik vrouwen van alle leeftijden hierbij helpen en ondersteunen’. De praktijk van de eerste Vrouwkundige in Nederland is gevestigd in het Medisch Centrum Delft aan de Beukenlaan 4. Een afspraak is zonder verwijzing te maken op www.vrouwkundige.nl.

Vrouwkundige Marijke Hesselink is verloskundige, anticonceptiespecialist en Care for Women specialist en liep zelf aan tegen de manier waarop het huidige, reguliere zorgstelsel de vrouw achter de zorgvraag soms uit het oog verliest. Daarom heeft zij zich aangesloten bij Care for Women, een landelijke organisatie die de zorg voor de vrouw centraal stelt. Gecombineerd met haar brede ervaring op het gebied van verloskunde en anticonceptie kan de Vrouwkundige een mooi totaalpakket aanbieden. Er is geen verwijzing nodig en de zorgverzekering vergoedt een deel van de behandelingen.

Volgens Vrouwkundige Marijke Hesselink is er nog veel winst te behalen op het gebied van kennisoverdracht en opvolging van klachten bij vrouwen. ‘Zo is het nog steeds gebruikelijk om de pil voor te schrijven bij jonge meiden die last hebben van acné of onregelmatige menstruaties’ haalt zij als voorbeeld aan. ‘Dit is op zich niet verkeerd, maar wat veel meisjes en vrouwen niet goed weten is, dat de hormonen in de pil het risico op trombose en soms zelfs borstkanker kunnen vergroten’. Voor deze en andere vrouwenkwesties kan de Vrouwkundige alle tijd nemen. ‘Hiermee is de Vrouwkundige een goede aanvulling op de huisarts, die maar 20 minuten heeft’, geeft Hesselink aan.

De Vrouwkundige helpt ook vrouwen in de overgang. ‘Dit is een fase waar jaarlijks 1.6 miljoen vrouwen doorheen moeten. Bij de ene vrouw geeft dit niet veel problemen, bij de andere vrouw is het leven ontwricht door opvliegers, moodswings en slapeloosheid’ herkent Hesselink. ‘Het is wetenschappelijk aangetoond dat ongeveer een derde van het ziekteverzuim bij vrouwen komt door de overgang. Naast alle privé stress is het dus ook een groot maatschappelijk probleem en hier wil ik alle vrouwen in de wijde omgeving van Delft graag bij helpen’, aldus een gemotiveerde en gepassioneerde Marijke.

Kijk voor meer informatie of om een afspraak te maken op www.vrouwkundige.nl.