DEN HAAG - Vrijdag 1 december is in klein comité een herdenkingsbank onthuld in het Haagse Bos. Deze is geplaatst in het verlengde van de oprijlaan van Paleis Huis ten Bosch. De 'Koning Willem I – Bank' is geschonken door de Stichting Je Maintiendrai Nassau aan Staatsbosbeheer.


De relatie tussen de Oranjes en het Haagse Bos zit diep in de haarwortels van het bos. Het was immers Willem van Oranje die het bos als een van de eerste natuurgebieden in Nederland beschermde met een juridisch document: de Akte van Redemptie. Sinds 1576 is het bos hiermee op verzoek van de Hagenaars gevrijwaard van kap van bomen voor commerciële doeleinden. Met dank aan Willem van Oranje is daarmee het Haagse Bos nu een van belangrijkste groengebieden, voor bezoekers maar bovenal voor een weelde aan natuur. Natuur die hier vanuit de hofstad haar aansluiting vindt met de andere natuurgebieden in Nationaal Park Hollandse Duinen.

Aan het begin van de 19de eeuw hadden de Oranjes en met name koning Willem I opnieuw een belangrijke invloed op het Haagse Bos. Willem I is als opdrachtgever van de landschapsinrichting verantwoordelijk voor de padenstructuur in de Engelse landschapsstijl die te vinden is in de omgeving van de twee grote vijvers. Paden waarlangs velen nu genieten van dit prachtige bos. Een natuurgebied dat al sinds de oprichting van Staatsbosbeheer in 1899 onder haar verantwoordelijkheid valt.

Staatsbosbeheer was dan ook blij verrast toen de Stichting Je Maintiendrai Nassau voorstelde om een donatie voor de bank te schenken. Een bijzondere bank in het Haagse Bos om te herdenken dat prins Willem Frederik, de latere koning Willem I, 250 jaar geleden op 24 augustus 1772 in Huis ten Bosch werd geboren. De bank heeft een opschrift en een QR-code met achtergrondinformatie.