DEN HAAG – Ruim 160 scholieren van de Notenkraker, de Koningin Beatrixschool, CBS de Ontmoeting en de Tamarschool uit Den Haag gingen afgelopen dagen zwerfvuil opruimen en plastic vissen op het water. In totaal visten zij al meer dan 90 kilo uit de Haagse wateren op boten gemaakt van gerecycled plastic. Vandaag (om 12:00 uur) is het de beurt aan 60 kinderen van het Lichtbaken. Het scholenprogramma de Battle, een initiatief van de Plastic Whale Foundation, betrekt totaal 1000 leerlingen uit de steden Haarlem, Rotterdam, Den Haag en Leiden en inspireert en motiveert leerlingen om met het beste idee te komen om de school plasticvrij te maken. Vanaf 16 oktober kan er via het Missie Plasticvrij Water TikTok-account en www.missieplasticvrijwater.nl gestemd worden op het beste idee.

Deze week steken in totaal 280 Haagse scholieren uit groep 7 & 8 van zeven verschillende scholen de handen uit de mouwen. Onderdeel van de Battle is om zoveel mogelijk zwerfafval op straat en plastic uit het water in Den Haag te verzamelen en op te ruimen. Dat de kinderen veel plezier halen uit het opruimen blijkt wel uit de reacties: "Ik wou dat we dit ook op zaterdag en zondag kunnen doen, dan hebben we meer tijd. Of gewoon elke dag tussen even door", zegt Leon uit groep 7/8a van de Notenkraker. Klasgenootje Jaweria is erg blij met het resultaat: "Ik ben echt trots op mezelf dat we zoveel plastic uit het water hebben gevist".

Het plastic vissen is onderdeel van het vijf weken durende lesprogramma, de zogeheten Battle, ontwikkeld door en op initiatief van de Plastic Whale Foundation. Ruim 1000 scholieren uit Rotterdam, Den Haag, Haarlem en Leiden doen mee aan de campagne. De deelnemende scholen in Den Haag zijn OBS De Notenkraker, CBS de Ontmoeting, Koningin Beatrixschool, Tamarschool, OBS Het Lichtbaken, RK De Parkiet en OBS Benoordenhout. De leerlingen bedenken oplossingen voor een plasticvrije school.

Sarah de Beurs, directeur van de Plastic Whale Foundation; "Het besef dat we samen bijdragen aan een mooiere wereld laten we inzien met dit initiatief. Op een inspirerende en positieve manier bewustzijn creëren om zwerfafval aan te pakken, dat is wat we met de Battle teweeg willen brengen."

Lokale samenwerking

We zijn blij dat er ook scholen uit Den Haag meedoen aan deze actie stelt Wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid en Energietransitie): 'Het is belangrijk dat kinderen zien dat je zelf het verschil kunt maken. Niet alleen door op te ruimen, maar ook door op een andere manier met afval om te gaan, bijvoorbeeld door het te scheiden of minder plastic verpakkingen te gebruiken. Dit sluit aan bij het reguliere lesprogramma van onder andere Natuur- en Milieueducatie, dat we doorlopend aanbieden aan de Haagse scholen in basis- en voortgezet onderwijs en op de Haagse stadsboerderijen. Een mooi initiatief dus van de Plastic Whale Foundation!'

Zwerfafval uit de natuur opruimen blijft een missie die de Plastic Whale Foundation graag gezamenlijk uitvoert. De Plastic Whale Foundation heeft daarom samenwerking gezocht met andere lokale cleanup-initiatieven. Diverse Hagenaren helpen deze week bij het opruimen van zwerfvuil op land en water waaronder The Hague Boat, Haagse Ploggah en Grondstofjutters.

Nederland is een waterrijk land met vele rivieren die uitmonden in de zee. Door weersinvloeden, recreatie en toerisme, belandt er nog altijd veel plastic in de natuur en hiermee ook in het water. De Plastic Whale Foundation strijdt voor plasticvrij land en water. Zij zetten zich in om bij te dragen aan oplossingen voor de plastic soep. Dat doen zij door maatschappelijk bewustzijn te creëren voor het probleem, maar vooral door met zoveel mogelijk mensen in actie te komen om plastic uit de natuur te halen. De Plastic Whale Foundation vindt het belangrijk dat kinderen zich op jonge leeftijd bewust worden van het probleem van de plastic soep. Zij bieden daarom educatieve programma's aan waarbij kinderen ook direct met oplossingen aan de slag gaan.