Op de schouders van voorgangers
Na de Tweede Wereldoorlog trof Staatsbosbeheer een door de bezetter nagenoeg kaalgekapt bos aan. In enkele jaren is toen het bos aangeplant met vooral zomereiken en beuken. Daarmee is een in leeftijd en soorten betrekkelijk eenzijdig bos gecreëerd. De uitdaging aan de boswachters die volgden: werk stap voor stap aan een robuust soortenrijk en leeftijdsdivers bos met behoud van het bosklimaat en de ongelooflijke rijkdom aan stinzenplanten.
Het bos wordt langzaam robuuster en soortenrijker
Drie jaar geleden zijn boswerkzaamheden uitgevoerd die een goede stap zijn geweest. De ondergroei is toegenomen en ook de stinzenplanten hebben van het licht op de bodem geprofiteerd. Langzaam sluit nu het bladerdak weer. Reden om weer een stap te doen in de ontwikkeling van het bos en met name te kijken naar de delen die er vorige keer niet aan toe waren om een stap te doen.
Stap voor stap aan de slag
Na de veldbezoeken volgt nu het zetten van stippen(blessen). Daarna zullen alle gebleste bomen worden geïnspecteerd op aanwezige roofvogelnesten, uilenrustplekken, eekhoornnesten en vleermuisverblijfplaatsen. Na het broedseizoen van 2026 zullen dan de machines het bos inrijden om de gebleste bomen te vellen.
Wat merkt het publiek?
Veel mensen waarderen het Haagse Bos en genieten er dagelijks van. Reden voor Staatsbosbeheer om zo veel mogelijk hinder voor bezoekers te voorkomen. Vanwege de veiligheid van zowel publiek als de medewerkers die het werk uitvoeren zal onvermijdelijk hinder ontstaan. Gedurende het werk zal Staatsbosbeheer deze hinder tot een minimum proberen te beperken. Mocht u vragen of opmerkingen hebben dan ontvangen we deze graag op westvoorden@staatsbosbeheer.nl