DEN HAAG - Een 21-jarige man is vandaag door de rechtbank Den Haag veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf voor het beschieten van Club Cobra in Zoetermeer vorig jaar. Een 20-jarige medeverdachte is vrijgesproken.


Meerdere beschietingen

Op 18 en 19 oktober en 7 november 2019 kwamen er 112-meldingen binnen dat er was geschoten op Club Cobra. Volgens de rechtbank is er voldoende bewijs dat de 21-jarige verdachte betrokken is geweest bij het schietincident op 7 november. Of hij ook daadwerkelijk de schutter was is niet vast komen te staan. Uit het dossier blijkt namelijk dat er meerdere personen betrokken waren. Wel was er volgens de rechtbank een zodanige nauwe en bewuste samenwerking tussen hem en de overige personen, dat van medeplegen gesproken kan worden. Daarom kan dit schietincident hem strafrechtelijk worden verweten. Voor de 20-jarige medeverdachte geldt dat niet. Er blijkt wel van enige vorm van betrokkenheid, maar dat is volgens de rechtbank onvoldoende om hem als medepleger te kunnen aanmerken. Daarom is hij vrijgesproken.

Straf

De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met het type wapen, een (semi) automatisch vuurwapen, waar ook daadwerkelijk mee is geschoten. Dat gebeurde in de openbare ruimte op klaarlichte dag in een dichtbevolkt gebied. Daarom komt de rechtbank uit op een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden.

Vrijspraak

Voor de incidenten op 18 en 19 oktober 2019 waren weliswaar sterke aanwijzingen dat de 21-jarige verdachte hierbij betrokken was, maar de rechtbank heeft niet kunnen vaststellen dat op die data daadwerkelijk met een vuurwapen is geschoten. Daarom wordt de man hiervan vrijgesproken.