DEN HAAG - Een 41-jarige man is door de rechtbank Den Haag veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging voor het doodsteken van de vriend van zijn vriendin op 7 juni 2020 in Den Haag.

Voorbedachte raad
Volgens de rechtbank is er sprake van voorbedachte raad. Uit onder meer berichten over het slachtoffer, leidt de rechtbank af dat de verdachte voorafgaand aan het dodelijke steekincident meerdere keren gevoelens van jaloezie en agressie heeft geuit over de relatie van het slachtoffer en zijn vriendin. De verdachte is op de fiets naar de woning van het slachtoffer gegaan en heeft meteen op het slachtoffer ingestoken met een mes dat hij had meegenomen Dit alles duidt op een voorgenomen besluit van de verdachte.

De verdachte heeft verklaard dat hij geen enkele herinnering aan het gebeuren heeft en dat hij een complete black-out heeft gehad na het innemen van een overdosis medicijnen. De rechtbank vindt het niet aannemelijk dat de verdachte een complete black-out heeft gehad. De rapporten die zijn opgemaakt, duiden daar niet op. Ook het handelen van de verdachte wijst daar niet op.

De rechtbank is daarom van oordeel dat zijn toestand niet dermate instabiel was dat hij zich geen rekenschap heeft kunnen geven van zijn handelen. Dat de verdachte lijdt aan meerdere stoornissen staat een bewezenverklaring van voorbedachte raad niet in de weg.

Wel vindt de rechtbank de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar.