DEN HAAG - Voor het EVA-team (Executie Vonnissen Afgestraften) van de eenheid Den Haag ging het nieuwe jaar goed van start met 12 aanhoudingen van verdachten die zich aan hun opgelegde straf probeerde te onttrekken. Het team spoorde ze op en hield ze aan. De meeste opvallende zaken staan hieronder beschreven.

Een 41-jarige man was door de rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf voor afpersing en nadat hij verschillende diefstallen met geweld gepleegd had. Nadat de man een deel van zijn straf had uitgezeten, werd hij in voorwaardelijke vrijheid gesteld met een enkelband. De man besloot de enkelband door te knippen en overtrad zo zijn voorwaarden. Het EVA-team kreeg de opdracht hem op te sporen en was in staat hem op 7 januari aan te houden.

Een 21-jarige man uit Den Haag was veroordeeld tot 150 dagen gevangenisstraf voor belaging en afpersing. Van de man was bekend dat hij vluchtgevaarlijk was. Toen het EVA-team aanbelde op het adres waar hij zou verblijven, vluchtte de man via het balkon. Via verschillende balkons klom hij naar beneden, maar zijn vluchtpoging mislukte door ingrijpen van het EVA-team.

In Spaarnwoude is een 38-jarige man aangehouden. De man stond landelijk gesignaleerd, omdat hij nog 730 dagen gevangenisstraf moest uitzitten voor diefstal, afpersing en misdrijven in de Wet Wapens en Munitie. Na onderzoek bleek de man in Spanje te verblijven, het team monitorde wanneer de man weer voet op Nederlandse bodem zou zetten. Toen hij dit deed werd hij niet veel later aangehouden in een natuurgebied waar hij heen ging wandelen.

Het EVA-Team
Het EVA-Team houdt zich voor de politie eenheid Den Haag actief bezig met de opsporing en aanhouding van veroordeelden die zich aan hun opgelegde straf proberen te onttrekken. Veroordelingen voor overvallen, woninginbraken en straatroven hebben bij de opsporing van gesignaleerden voor het EVA-Team de prioriteit, maar ook in het geval van schadevergoedingsmaatregelen of opgelegde geldboetes kan een veroordeelde rekenen op een bezoek van het EVA-Team.