DEN HAAG - 126 veroordeelden die zich aan de hen opgelegde straf probeerden te onttrekken, werden in 2023 aangehouden door het zogenoemde EVA-team (Executie Vonnissen Afgestraften) van de politie-eenheid Den Haag. In totaal moeten deze veroordeelden 179 jaar gevangenisstraf uitzitten en ruim twee miljoen euro aan openstaande boetes betalen.

In vergelijking met voorgaande jaren valt het aantal jaar gevangenisstraf dat de aangehouden veroordeelden nog hadden openstaan flink hoger uit. In 2022 ging het bijvoorbeeld nog om 134 jaar, in 2021 142 jaar en in 2020 om 82 jaar.

Opvallende aanhoudingen

Onder de aangehouden veroordeelden bevond zich een 31-jarige man die voor het buitenland gesignaleerd stond voor diverse delicten. Hij moest nog 1.832 dagen gevangenisstraf uitzitten en werd op 24 augustus in Den Haag aangehouden. Die maand hield het EVA-team ook een 67-jarige man aan die door het Gerechtshof in Den Haag was veroordeeld tot 838 dagen celstraf. Hij werd begin augustus in Zoetermeer aangehouden. Meer over deze twee aanhoudingen staat in een eerder bericht.

Twee andere opvallende aanhoudingen betroffen een 57-jarige man die tot zes jaar celstraf was veroordeeld voor de handel in cocaïne en een 46-jarige man die was veroordeeld tot 656 dagen gevangenisstraf voor diefstal, mishandeling en het financieren van terrorisme. De 57-jarige man werd begin juni op de A4 aangehouden, de 46-jarige man begin juni in Leiden. Meer over deze twee aanhoudingen staat eveneens in een eerder bericht.

Onder de aangehouden veroordeelden bevond zich verder nog een 52-jarige man die was veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2.934 dagen voor seksuele uitbuiting en aanranding van kinderen, kinderporno en fraude. Hij werd op 17 oktober in Rijswijk aangehouden. Een laatste voorbeeld betreft de aanhouding van een 31-jarige man die was veroordeeld tot 1.326 dagen gevangenisstraf in verband met opiumwetdelicten en het lid zijn van een criminele organisatie. Het EVA-team hield deze man aan in Leidschendam. Meer over deze twee aanhoudingen is te lezen in dit eerdere bericht.

Het EVA-Team

Het EVA-Team houdt zich voor de politie-eenheid Den Haag actief bezig met de opsporing en aanhouding van veroordeelden die zich aan hun opgelegde straf proberen te onttrekken. Veroordelingen voor overvallen, woninginbraken en straatroven hebben bij de opsporing van gesignaleerden voor het EVA-Team de prioriteit, maar ook in het geval van schadevergoedingsmaatregelen of opgelegde geldboetes kan een veroordeelde rekenen op een bezoek van het EVA-Team.