DEN HAAG - Het EVA-team (team Executie Vonnissen Afgestraften) spoorde afgelopen augustus 13 veroordeelden op en hield ze aan. De veroordeelden probeerden zich aan hun opgelegde straf te onttrekken. De meest opvallende zaken staan hieronder beschreven.

Een 43-jarige man was veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf vanwege het omkopen van een ambtenaar, het doen van valse belastingaangiftes en deelname aan een criminele organisatie. Hij werd na een aantal observaties opgespoord en aangehouden in Leidschendam.

Crimineel verdiend geld

Het gerechtshof Den Haag legde een 48-jarige man een schadevergoeding op als straf, hij had crimineel vermogen verdiend via opiumwetdelicten. Hier stond een gevangenisstraf tegenover van 1,5 jaar. Het team hield hem aan in Hoofddorp. In Den Haag is een 41-jarige vrouw aangehouden. De vrouw moest ook een schadevergoeding betalen, dit in verband met diefstallen. De vrouw moet nu een gevangenisstraf van 83 dagen uitzitten, omdat er niet op tijd betaald werd. De betaling moet alsnog worden voldaan, ondanks het uitzitten van de gevangenisstraf.

Internationale tip
Agenten van het EVA-team hielden op dinsdag 24 augustus in Den Haag een 38- jarige voortvluchtige man aan. Deze man wordt er van verdacht betrokken te zijn geweest bij een vrijheidsberoving, doodslag / moord op 14 november 2020 in Engeland. Het EVA team kreeg begin augustus van het Fugitive Active Search Team (FASTNL) het verzoek deze man op te sporen en aan te houden. Agenten kregen de man in het vizier en hielden hem op de openbare weg in Den Haag aan. De Engelse autoriteiten hebben om zijn uitlevering gevraagd.

Rijden onder invloed
Een 29-jarige man aangehouden, hij moet een gevangenisstraf van 1,5 jaar uitzitten, omdat hij aan het verkeer deelnam onder invloed en een ongeval met dodelijke afloop veroorzaakte.

EVA-Team

Het EVA-Team houdt zich voor de Politie Eenheid Den Haag actief bezig met de opsporing en aanhouding van veroordeelden die zich aan hun opgelegde straf proberen te onttrekken. Veroordelingen voor overvallen, woninginbraken en straatroven hebben bij de opsporing van gesignaleerden voor het EVA-Team de prioriteit, maar ook in het geval van schadevergoedingsmaatregelen of opgelegde geldboetes kan een veroordeelde rekenen op een bezoek van het EVA-team.