DEN HAAG - Het EVA-team (Executie Vonnissen Afgestraften) van de eenheid Den Haag hield in september en oktober in totaal 22 verdachten aan die zich aan hun opgelegde straf probeerden te onttrekken. Het team spoorde ze op en hield ze aan. De meest opvallende zaken staan hieronder beschreven.

Begin september hield het EVA-team een 30-jarige man aan in een bedrijfsbusje in Delft, die nog een schadevergoeding van 30.000 euro moest betalen voor een schadevergoedingsmaatregel, waar een gevangenisstraf van 185 dagen tegenover stond.

Een 18-jarige man werd ook in september in zijn woning in Zoetermeer verrast door het EVA-team. De man had nog een gevangenisstraf van 60 dagen openstaan nadat hij veroordeeld was voor diefstal met geweld en afpersing.

In oktober werd in Amsterdam een 55-jarige man uit Den Haag aangehouden. De man was veroordeeld tot een schadevergoeding van bijna 500.000 euro voor brandstichting. Tegenover de schadevergoeding stond een gevangenisstraf van 361 dagen. Deze moet hij nu uitzitten, dit heft de verplichting tot betalen van de boete niet op.

Een 29-jarige man uit Gouda werd in oktober aangehouden toen hij bij zijn moeder op bezoek ging. De man was door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot 90 dagen gevangenisstraf, hij maakte zich schuldig aan opiumwetdelicten.

Het EVA-Team
Het EVA-Team houdt zich voor de politie eenheid Den Haag actief bezig met de opsporing en aanhouding van veroordeelden die zich aan hun opgelegde straf proberen te onttrekken. Veroordelingen voor overvallen, woninginbraken en straatroven hebben bij de opsporing van gesignaleerden voor het EVA-Team de prioriteit, maar ook in het geval van schadevergoedingsmaatregelen of opgelegde geldboetes kan een veroordeelde rekenen op een bezoek van het EVA-Team.