SINT OEDENRODE - Een 39-jarige man uit Uden is door de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld voor een poging tot doodslag en openlijk geweld tijdens een coronademonstratie. Hij krijgt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 3 jaar.


De verdachte had in november 2021 een conflict met een man en zocht de confrontatie. Hij ging een appartement in Sint-Oedenrode binnen waar die man op dat moment was en liep rechtstreeks op hem af. De verdachte had in de zak van zijn trui een mes meegenomen omdat hij wist dat het zou gaan escaleren. Tijdens de schermutseling die volgde, stak hij het slachtoffer in de bovenbuik. Hierdoor liep het slachtoffer een diepe steekwond op en werd zijn lever geperforeerd.


In augustus 2020 nam de verdachte deel aan een demonstratie in Den Haag tegen het coronabeleid. Hij trok daar samen op met een andere demonstrant. De mannen begaven zich met andere demonstranten richting de Tweede Kamer en werden tegengehouden door de Mobiele Eenheid. Op dat moment liep de verdachte en de man met wie hij samen was naar 2 agenten en zocht de confrontatie. Hierbij werd geschopt en heeft de verdachte een agent geslagen.

Gebrek aan zelfkritiek

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte in beide gevallen zelf de confrontatie opzocht en geweld gebruikte. Hij meent voor eigen rechter te kunnen spelen en heeft voor alles een verklaring die buiten zijn invloedsfeer ligt. De rechtbank vindt deze externaliserende houding met gebrek aan zelfkritiek zeer verwerpelijk.

Ook weegt mee dat de verdachte in 2009 is veroordeeld voor een poging tot doodslag en dat hij de huidige delicten in de proeftijden van twee andere veroordelingen pleegde. Bovendien ging de verdachte er bij het voorval met de man in Sint-Oedenrode vanuit dat er geweld gebruikt zou gaan worden en snoof hij zich naar eigen zeggen eerst nog “moed" in. De rechtbank vindt dit alles zorgelijk.

De verdachte weigerde mee te werken aan onderzoek naar zijn psychische gesteldheid. De rechtbank rekent hem de delicten daarom volledig aan. Gelet op de ernst van beide voorvallen, krijgt de verdachte een onvoorwaardelijke celstraf van 3 jaar. Daarnaast moet hij nu een eerder voorwaardelijk opgelegde taakstraf van 40 uur uitvoeren. Tot slot moet de verdachte het slachtoffer van de steekpartij een schadevergoeding betalen van ruim 3.000 euro en de 2 agenten in totaal 1.100 euro.