DEN HAAG - Vanochtend behandelde de rechtbank Rotterdam een zaak tegen een verdachte die volgens het Openbaar Ministerie (OM) ‘bijvangst’ is in een ander onderzoek. Het OM verwijt verdachte verboden wapen- en hennepbezit en het witwassen van in totaal meer dan 230.000 euro. Vanochtend behandelde de rechtbank Rotterdam een zaak tegen een verdachte die volgens het Openbaar Ministerie (OM) ‘bijvangst’ is in een ander onderzoek. Het OM verwijt verdachte verboden wapen- en hennepbezit en het witwassen van in totaal meer dan 230.000 euro.

Tijdens een van de doorzoekingen in het andere onderzoek, in juni 2020, werd verdachte aangehouden nadat hij op zijn vlucht uit het raam was gesprongen van een zonnestudio in Den Haag. Verdachte was, volgens het OM, die ochtend door zijn zus geïnformeerd over de doorzoekingen en wilde een doorgeladen automatisch vuurwapen (MP5) met patroonhouders en patronen, dat onder de trap verstopt was, weghalen. Verdachte was net bezig de traptreden te verbreken toen hij gestoord werd en het op een vluchten zette. Diezelfde dag werd in een woning in Den Haag (op naam van de schoonzus van verdachte) onder meer een doorgeladen vuurwapen (Glock) met patroonmagazijn en patronen, ruim 154.000 euro evenals twee zakken met bijna 1700 gram aan henneptoppen aangetroffen. Een doorzoeking in de woning van verdachte zelf die dag leverde onder meer een contant geldbedrag van ruim 77.000 euro op. Verdachte heeft bekend dat de vuurwapens door hem verstopt waren en dat de aangetroffen hennep daar door hem was neergelegd.

Vuurwapens, henneptoppen en witwassen

“Wat de aangetroffen vuurwapens, patroonhouders en munitie betreft: wij hoeven niet uit leggen waarom het voorhanden hebben van vuurwapens zo gevaarlijk is. Bijna elke dag wordt Rotterdam en omstreken wel opgeschrikt door vuurwapengeweld, met niet zelden dodelijke slachtoffers. Hoewel verdachte niets heeft verklaard over het hoe en waarom van de vuurwapens, doet het bezit van een automatisch vuurwapen het ergste vermoeden. Zeker omdat er ook bijna twee kilo aan henneptoppen is aangetroffen.”, aldus de officier.

Verdachte heeft zich volgens het OM ook schuldig gemaakt aan witwassen. Op een abstract niveau heeft hij volgens de officier door zijn handelen crimineel geld het legale economische circuit binnengebracht. “Als crimineel geld de legale economie instroomt, dan schaadt dat het financiële systeem. Het feit dat het in deze zaak misschien maar om een druppel gaat, maakt niet uit. Een druppel kan genoeg zijn om de emmer te laten overlopen.”, aldus de officier.

Strafeis van 30 maanden

Een verdachte die vuurwapens met munitie bezit, henneptoppen en grote contante geldbedragen in huis heeft. Dit komt volgens het OM over als zware criminaliteit rondom de handel in hennep. Volgens de officier is niet uit te sluiten dat verdachte daarin een rol heeft gespeeld. “Want waarom zou je anders dit type wapens hebben?”, aldus de officier. Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 30 maanden vindt de officier hier dan ook op zijn plaats.

De aangetroffen contante geldbedragen van 154.532,16 euro en 77.740 euro komen wat het OM betreft voor verbeurdverklaring in aanmerking.

De rechtbank doet op 31 oktober a.s. uitspraak.