EINDHOVEN/DEN HAAG - De rechtbank Oost-Brabant heeft twee mannen uit Den Haag (40 en 47 jaar) veroordeeld tot gevangenisstraffen van 4 jaar. Ze overmeesterden met veel geweld een man en hielden hem in hun auto vast terwijl ze van Eindhoven naar Utrecht reden.

Een man werd in februari jl. 's avonds laat op straat in Eindhoven plotseling beetgepakt door 4 mannen nadat hij uit zijn auto was gestapt. Hij werd met veel geweld in een auto geduwd. Het slachtoffer kreeg handboeien om zijn polsen en een capuchon over zijn hoofd zodat hij niet wist waar ze naartoe reden. Ook in de auto werd fors geweld tegen hem gebruikt. De mannen bedreigden het slachtoffer met een vuurwapen en sloegen hem daar ook mee. Intussen hadden getuigen bij de politie melding gemaakt van het incident op straat en gaven zij het kenteken door aan de politie. Een surveillance-eenheid signaleerde de auto niet veel later in Utrecht. Na een achtervolging kon de politie uiteindelijk de auto met daarin de 2 verdachten tot stoppen dwingen. In de auto trof de politie - naast het bloedende slachtoffer - een doorgeladen vuurwapen aan.

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachten veel geweld gebruikten. Ze sloegen het slachtoffer onder meer in het gezicht en op zijn hoofd. Bovendien was er sprake van een vooropgezet plan. Ook weegt mee dat beide verdachten eerder voor soortgelijke delicten zijn veroordeeld, maar zich hierdoor kennelijk niet lieten weerhouden opnieuw de fout in te gaan. Al met al vindt de rechtbank celstraffen van 4 jaar op zijn plaats. Daarnaast moeten de verdachten een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen van in totaal bijna 2.500 euro.