AMSTERDAM - In een onderzoek naar productielabs van crystal meth heeft de Landelijke Eenheid van de politie vandaag vier verdachten aangehouden en zeven woningen en een loods doorzocht.


De verdachten werden buiten heterdaad aangehouden. Het gaat om een man met de Nederlandse nationaliteit uit Den Haag, een vrouw met de Colombiaanse nationaliteit, een man uit Ecuador en een man uit Mexico. Hun leeftijden variëren van 40 tot 46 jaar.

Productielocaties
Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie vermoedt dat de verdachten betrokken zijn bij meerdere productielocaties van crystal meth in Nederland. Daaronder vallen onder andere de productielocaties die eerder zijn aangetroffen en ontmanteld in Achter-Drempt en Moerdijk.

Gegevensdragers en tienduizenden euro’s
De doorzochte panden zijn woningen in Amsterdam, Den Haag, Rijswijk en Wassenaar en een woning en loods in Boskoop. De woningen betreffen verblijfplaatsen van de aangehouden verdachten.De Dienst Landelijke Recherche heeft beslag gelegd op gegevensdragers, twee auto’s en enkele tienduizenden euro’s in contanten, in diverse coupures.De verdachten worden voorgeleid bij de rechter-commissaris en zitten in beperkingen. Dit houdt in dat zij buiten hun raadsman niemand mogen zien of spreken.Het onderzoek loopt verder. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Ondermijning

Crystal meth is een zeer verslavende en destructieve drug. Bovendien is de productie gevaarlijk en risicovol voor de omgeving. De drugsproductie en -handel ligt ten grondslag aan veel ondermijningsproblematiek. Er is sprake van ondermijning als faciliteiten in de bovenwereld gebruikt worden om zaken in de onderwereld mogelijk te maken. Ondermijning uit zich onder andere in liquidaties, geweld, witwassen en de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld. Daarom heeft de aanpak van deze criminelen, die zich bezig houden met drugsproductie, hoge prioriteit.

.