DEN HAAG - Op 4 augustus 2019 meldde een toen 31-jarige Hagenaar zich bij de politie en vertelde hij dat hij zijn moeder dood had gemaakt. De 62-jarige moeder werd inderdaad dood gevonden in haar huis. Ze was meerdere keren gestoken met een mes.

De verdachte verklaarde bij de politie dat hij ruzie had gekregen met zijn moeder, omdat hij in huis geen wiet mocht roken. Volgens hem stond ze op enig moment met een mes voor hem en heeft hij dat toen afgepakt. En hoewel de officier van justitie niet betwist dat de vrouw misschien een mes in haar hand heeft gehad, wordt uit het verhaal van verdachte niet duidelijk dat ze daar ook iets mee deed. Dat hij zichzelf heeft verdedigd is dan ook niet aannemelijk, en zelfs dan was zijn reactie buiten alle proporties.

Uit onderzoek naar de persoonlijkheid van de verdachte blijkt dat hij zwakbegaafd is en kampt met zware psychische problematiek. Deskundigen zeggen dan ook dat de doodslag hem slechts in sterk verminderde mate kan worden toegerekend. Hij had nog wel enige controle over zijn handelen, dus er moet wel iets van straf volgen, maar hulp bij zijn problemen is minstens zo belangrijk.


Vanwege de sterk verminderde toerekeningsvatbaarheid komt het Openbaar Ministerie niet tot de hoogst mogelijke straf, maar is het vooral belangrijk dat verdachte zo snel als mogelijk kan beginnen aan een TBS-behandeling. De officier van justitie eiste 3 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.