DEN HAAG - “Deze drie verdachten hebben de handel in gestolen fietsen naar een internationaal niveau getild.” Aldus de officieren van justitie over drie Polen die vandaag op zitting stonden. Jarenlang stalen ze volgens de officieren elektrische fietsen in Nederland of lieten die stelen door anderen. Vervolgens vervoerden de verdachten die of lieten die vervoeren naar Polen om ze daar te verkopen. De officieren eisten celstraffen tot vijf jaar cel tegen de drie.


Het onderzoek naar de diefstal van dure elektrische fietsen in de regio Den Haag startte in de zomer 2017. Al snel kwam een grote groep Poolse verdachten in beeld die in wisselende samenstellingen actief was. Volgens het OM vormen de drie die vandaag voor de rechter stonden, de spil van de organisatie.

Een 47-jarige Pool is aldus de officieren ‘de grote man’: “Een eerder aangehouden verdachte heeft verklaard dat alle Poolse fietsendieven aan hem gestolen fietsen verkochten. Ook had hij een groot aantal loopjongens voor hem werken die de gestolen fietsen met busjes naar Polen brachten.” Als dekmantel voor zijn illegale activiteiten had de 47-jarige man legale bedrijven in Wateringen en in Polen.

Valse framenummers

Een 37-jarige Pool is volgens het OM de rechterhand van zijn 47-jarige landgenoot. Hij zorgde er onder meer voor dat de fietsen werden voorzien van een vals framenummer. Dat gebeurde in het bedrijf in Wateringen, maar ook in diverse garageboxen die de bende had gehuurd: in Den Haag, Rotterdam en Rijswijk. Ook regelde hij het vervoer naar het buitenland. Dat vond vaak plaats in busjes met vervalste nummerplaten.

Een 44-jarige Pool ziet het OM als de man naast de 37-jarige verdachte. Een observatieteam nam waar hoe de twee samen gestolen fietsen in een busje laadden. En ook uit afgeluisterde gesprekken blijkt hun nauwe samenwerking.

Doorzoekingen

Op 25 oktober 2017 hield de politie een actie. Daarbij hield zij een groot aantal verdachten aan en deed verschillende doorzoekingen. Agenten troffen onder meer aan gestolen fietsen, stickers met valse framenummers, lopers om fietsen mee te stelen en valse kentekenplaten.

Na enige tijd hief de rechter onder strenge voorwaarden het voorarrest van de aangehouden verdachten op. Inmiddels is gebleken dat twee (de 44-jarige en de 47-jarige) sindsdien weer betrokken waren bij het stelen van fietsen.

Volgens de officieren van justitie is er overvloedig bewijs tegen de drie. Er zijn waarnemingen van het observatieteam, tapgesprekken, telefoonberichten, gestolen fietsen en nog veel meer. De verdachten ontkennen nog altijd.

Strafeis

“Dit zijn niet gewoon wat fietsendiefstallen”, aldus de officieren van justitie. ”Fietsen werden op bestelling gestolen, omgekat en zo snel mogelijk geëxporteerd”. Zij eisten tegen de 47-jarige en 44-jarige verdachten vijf jaar cel. Tegen de 37-jarige eisten zij een celstraf van tweeëneenhalf jaar.

De rechtbank doet over drie weken uitspraak. Een ontnemingszaak voor het afpakken van crimineel verkregen winsten volgt hierna. De vordering tegen de 47-jarige verdachte is 323.000 euro, tegen de 37-jarige verdachte 70.000 euro.