DEN BOSCH - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 23-jarige man uit Duitsland en zijn 25-jarige neef uit Zoetermeer veroordeeld voor het beschieten van een woning in ’s-Hertogenbosch. Een 33-jarige man uit Ammerzoden krijgt 16 maanden celstraf voor betrokkenheid bij het schietincident.

In september 2020 werden de auto’s van de 33-jarige man en zijn vriendin in brand gestoken. Volgens hem was de ex-man van zijn partner daar verantwoordelijk voor. Hij haalde de dag na het voorval zijn broer (de verdachte uit Duitsland) en zijn neef (uit Zoetermeer) erbij. In de loop van de dag en de daaropvolgende nacht belden ze de ex-man meerdere keren en bedreigden hem met de dood. De avond daarop werd het appartement van de ex-man beschoten, terwijl hij en zijn twee kinderen televisie aan het kijken waren.

De rechtbank stelt vast dat de woning is beschoten door de mannen van 23 en 25 jaar. De man uit Duitsland bekende namelijk dat hij het adres van de ex-man had gekregen van zijn 33-jarige broer, daar samen met een ander naartoe is gereden, uit is gestapt en dat er 4 kogels op de woning zijn afgevuurd. De man uit Zoetermeer wilde niet zeggen wie er bij hem was tijdens het incident. Volgens de rechtbank moet dit zijn neef zijn geweest. Dit blijkt onder meer uit zendmast- en andere telefoongegevens en afgeluisterde telefoongesprekken.

De rechtbank gaat er vanuit dat de verdachten de ex-man hebben willen bedreigen en intimideren en er niet op uit waren om hem te doden. Uit de bewijzen blijkt namelijk niets van die intentie. Gelet daarop is er volgens de rechtbank, anders dan de officier van justitie vindt, geen sprake van voorbedachten rade.

Poging tot doodslag

Wel is sprake van een drievoudige poging tot doodslag. Twee van de vier kogels gingen immers enkele meters op lichaamshoogte door de woonkamer waar op dat moment de ex-man en zijn kinderen zaten. Gelet op het tijdstip hadden de verdachten er ook rekening mee moeten houden dat er mensen in de woonkamer aanwezig zouden zijn die dodelijk geraakt hadden kunnen worden. Zij hadden dus weliswaar niet de bedoeling om iemand te doden, maar door op deze wijze te handelen bestond er wel een groot risico dat iemand dodelijk getroffen zou worden, en desondanks hebben zij toch geschoten.

De 33-jarige man is medeplichtig aan het medeplegen van die pogingen tot doodslag. Hij gaf zijn broer en neef namelijk informatie, adresgegevens en een foto met daarop omcirkeld het appartement van aangever, over de locatie van de ex-man.

Bij het bepalen van de straffen houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachten op een volstrekt onacceptabele wijze voor eigen rechter wilden spelen, waarbij zij groot gevaar veroorzaakten door midden op straat in een woonwijk, op het moment dat daar mensen nog wakker waren, met een vuurwapen te schieten. De rechtbank vindt stevige straffen dan ook op zijn plaats.