RIJSWIJK - “Waar is het geld? Waar is het goud”, riepen de drie woningovervallers tegen de vrouw. Zij had de deur open gedaan voor een ‘pakketbezorger’, maar was vervolgens overlopen en bedreigd met een vuurwapen. Vandaag stond een 24-jarige man uit Leiden voor de rechter als verdachte. Het OM eiste zeven jaar cel tegen hem.

De vrouw was op 22 april 2020 in de Rijswijkse woning van haar vriend die een juwelierszaak heeft. Aan de deur verscheen een man in een jas van een pakketbezorgdienst. Toen zij open deed, drongen drie mannen het huis binnen.

Ze bonden haar vast met ducttape, bedreigden haar met een vuurwapen en riepen: “Waar is het goud?”. Ondertussen doorzochten zij het huis. Dit duurde 10 à 15 angstige minuten. Daarna gingen de drie er vandoor op het moment dat haar vriend thuiskwam. De vrouw kwam met de schrik van haar leven vrij. Maar uit het huis waren sieraden, geld en map met documenten verdwenen.

DNA
Uit het politie-onderzoek kwam de 24-jarige Leidenaar als verdachte naar voren. Hij was niet de man in de pakketbezorgersjas. Maar in de woning was het topje van een latex handschoen gevonden met zijn DNA. Ook was op camerabeelden te zien hoe hij rond die tijd door Rijswijk richting het station rende. In zijn hand had hij een doek die hij van zich afwierp. De doek werd teruggevonden en bleek afkomstig uit de woning. Tot slot straalde zijn telefoon tijdens de overval aan in de nabijheid van de woning.

De officier van justitie benadrukte op zitting dat een woningoverval een zeer ernstig feit is. “De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een gewelddadige overval in een woning op klaarlichte dag. Het slachtoffer is bruut behandeld, vastgebonden, bedreigd met een pistool, en geslagen en geschopt.” Hij eiste zeven jaar cel.

De uitspraak is over twee weken.