DEN HAAG - De camerabeeldspecialisten van Politie Den Haag zijn trots dat ze genomineerd waren voor de prijs ‘beste politieteam van Nederland’ van de Stichting Waardering Erkenning Politie (WEP). Vrijdag 29 oktober sleepte het Multidisciplinair Interventieteam van de Eenheid Amsterdam de titel in de wacht.


De zes teamleden, hun coördinator Marieke Janssen en oprichter van het team coördinator Banenafspraak Jory de Groot zijn trots op hun team. Marieke: ‘Juist door hun autisme, vanwege hun oog voor detail en vermogen om zich lang op één taak te concentreren, blinken de camerabeeldspecialisten uit in hun werk. Ze genoten al brede bekendheid en waardering in de opsporing, onder officieren van justitie en rechters. Dat ze nu genomineerd waren, was een mooi cadeau!’

Jaarlijkse award
Met deze jaarlijkse award stimuleert de Stichting WEP erkenning en waardering voor politiewerk. Ieder jaar wordt uit de maandwinnaars het ‘beste politieteam van Nederland’ gekozen. Eerder viel Team Katwijk met het Kikkeronderzoek en District Den Haag Centrum met de culturele wasstraat die eer te beurt.

Doorslag in onderzoek fataal steekincident
Het team Camerabeeldspecialisten kijkt sinds begin 2017 camerabeelden in opsporingsonderzoeken uit. Jory kwam destijds op het idee om mensen met autisme hiervoor in te zetten omdat ze in haar vrije tijd als vrijwilligster met mensen met autisme werkte. Naast het feit dat ze ‘meer zien’, nemen ze de rechercheurs gemiddeld twee tot vier weken ‘uitkijkwerk’ uit handen. Vanaf het begin behaalden ze successen en nu, vier jaar later, hebben ze hun meerwaarde in talloze onderzoeken bewezen. Zo gaf hun minutieuze speurwerk onlangs nog de doorslag in het onderzoek naar het fatale steekincident op het Julialaantje in Rijswijk en kon een verdachte worden aangehouden.

Verbinding met samenleving
Samen hebben Jory en Marieke het team bij de Stichting WEP voorgedragen. Jory: ‘Onze camerabeeldspecialisten zijn een voorbeeld voor andere mensen met autisme, ze tonen dat autisme meer is dan een beperking. In dit werk is het juist een kwaliteit.’ ‘Bovendien zijn we wereldwijd het enige politiekorps dat mensen met autisme voor dit werk inzet’, vult Marieke aan. ‘Inmiddels hebben ook andere eenheden in navolging van onze eenheid een team Camerabeeldspecialisten: ruim zestig collega’s in totaal. Vanaf het begin werken we samen met detacheringsbureau AutiTalent dat de specialisten selecteert en begeleidt.’