DEN HAAG - Bij een pinautomaat verwacht je geld te kunnen pinnen. Als dat er dan niet uit komt, is dat erg vervelend. Het gebeurde afgelopen zomer meerdere keren in Den Haag, waar iemand zogenoemde cashtraps over de uitgiftemond van de pinautomaat had geplaatst.


Een cashtrap is een afdekplaatje dat over de pinautomaat wordt geplaatst. Als er daarna iemand komt om te pinnen, blijft het geld vast zitten in de cashtrap. Het lijkt alsof er geen geld uit de automaat komt. Nadat de pinner zonder geld is weggelopen, wordt de cashtrap met de biljetten weer verwijderd.

Op 28 september kon in Rotterdam op heterdaad een 39-jarige man uit Roemenië zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland worden aangehouden. Hij had daarvoor al vijf keer toegeslagen op het Kerkplein in Den Haag. Via camerabeelden kon hij daaraan worden gekoppeld. En tien keer heeft hij op zijn minst geprobeerd een cashtrap te plaatsen. De man bekende bij de politie en zei zo'n 600 euro te hebben buitgemaakt.

Onrust

De cashtraps zorgden voor veel onrust. Mensen verloren het geld dat ze wilden pinnen en in de media moest worden opgeroepen om op te letten bij de pinautomaat.

Volgens het Openbaar Ministerie is sprake van mobiel banditisme, een strafverzwarende omstandigheid. Criminelen plegen dan steeds soortgelijke delicten op verschillende plaatsen, om zo hopelijk buiten beeld te blijven.

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 18 maanden. Over twee weken doet de rechter uitspraak.