DELFT - Het Openbaar Ministerie heeft 9 jaar cel geëist tegen een 51-jarige man uit Delft voor het opzetten van drugslabs en het produceren van de drugs. Ook zou hij een flinke boete moeten betalen. Naast de 51-jarige man stonden twee broers (27 en 29 jaar) voor de rechter die met hem samenwerkten.


De 51-jarige verdachte kwam al vaker in beeld bij politieonderzoeken en zijn DNA was aangetroffen bij een dumping van drugsafval. Daar kwam in februari 2020 een TCI-melding bij, zodat een onderzoek werd opgestart. In juni werd informatie vrijgegeven uit de Encrochat-data en kwam het onderzoek in een stroomversnelling. Toen bleek ook dat de verdachte samenwerkte met de twee broers uit Delft.

De broers waren volgens het Openbaar Ministerie betrokken bij de inrichting van een lab in het dorpje Zeeland en vormden samen met de 51-jarige man een criminele organisatie. De verdenking tegen de 51-jarige verdachte is nog omvangrijker. Hij is volgens het OM ook te koppelen aan grondstoffen die in Uden zijn aangetroffen, was de producent ("kokki") in een lab in Huizen en mede verantwoordelijk voor het vervaardigen van amfetamine in Anna Pauwlona, en schuldig aan witwassen van drugsgeld.

Sleutelfiguur
Met het onderzoek heeft de politie weer een belangrijke schakel uit het Nederlandse drugsnetwerk gehaald, meent het Openbaar Ministerie. 'Deze man heeft een groot netwerk, kent mensen met locaties en mensen om het werk uit te voeren,' zei de officier van justitie over de 51-jarige verdachte. 'Hij beschikt verder over veel kennis en ervaring en wordt dan ook vanuit verschillende netwerken benaderd voor raad en daad.' Verdachte was zogezegd een sleutelfiguur, een unieke speler in de markt die niet zomaar te vervangen is.

Het Openbaar Ministerie heeft de rechter gevraagd hem 9 jaar cel en een boete van 100.000 euro op te leggen. Tegen de broers eiste de officier van justitie 30 en 40 maanden cel en voor beiden een geldboete van 20.000 euro. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.