ZOETERMEER - Binnen iets meer dan een week was het 18 keer raak in Zoetermeer vorige zomer: bedrijfsinbraken of een poging daartoe. Een tegel door de ruit van een restaurant of winkel en dan snel de kas meegrissen. Het zorgde voor enorme schade. Een 33-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats stond vandaag voor de rechter.


De man werd op 25 juli opgepakt en al snel werd duidelijk dat de politie nog een reeks onopgeloste zaken had liggen van de dagen ervoor, waarvoor de verdachte in aanmerking kwam. Steeds ging het op dezelfde manier: er werd een tegel of steen door de voorruit gegooid waarna iemand de kassa leeg haalde of meenam, en soms ook nog drank. Een modus operandi die in de systemen van de Zoetermeerse politie alleen voor bleek te komt als deze verdachte vrij was.

In acht zaken heeft verdachte bekend. De overige tien zijn volgens het Openbaar Ministerie ook aan hem te wijten, en dat blijkt dan uit bijvoorbeeld camerabeelden, of DNA, of inderdaad een exacte gelijke modus operandi. Elf keer lukte het in te breken in horecazaken of winkels, zeven keer bleef het bij een poging. Daarnaast had verdachte een scooter gestolen en bij zijn aanhouding een politieauto beschadigd door er een fles drank tegenaan te gooien.

Enorme schade
Verdachte heeft in slechts negen dagen tijd grote schade aangericht in Zoetermeer. Het gaat om meer dan 'overlast' die bijvoorbeeld een winkeldief veroorzaakt - verdachte heeft winkelpanden vernield en geldbedragen weggenomen. Veel ondernemers en winkeliers waren de dupe en hebben de scherven bij elkaar moeten rapen. Dan past wat het Openbaar Ministerie betreft alleen een gevangenisstraf.

De officier van justitie heeft de rechtbank gevraagd een gevangenisstraf voor de duur van 4,5 jaar op te leggen. In de gevangenis kan verdachte dan ook behandeld worden voor zijn verslaving, die de aanleiding was voor het plegen van de inbraken. Over twee weken doet de rechter uitspraak.