ZOETERMEER - Het Openbaar Ministerie eist 20 maanden cel waarvan 10 voorwaardelijk tegen een 38-jarige man uit Zoetermeer. Volgens de officier van justitie heeft hij jarenlang stelselmatig zijn vrouw en kinderen lichamelijk en psychisch mishandeld.


De vrouw zou sinds het begin van de relatie worden mishandeld. "Met elk voorwerp, op elke plek," stelde de officier van justitie. "Verdachte had nooit een reden nodig om haar te slaan. Hij deed het gewoon. Als hij boos was, dan was zij de klos."

Ook de kinderen moesten het ontgelden. Drie werden er door hem geslagen en ook psychisch mishandeld, doordat ze moesten ondergaan hoe moeder werd aangepakt of met de dood bedreigd. Een van de kinderen drukte hij een keer een lepel onder de voeten die hij had verhit.

Totale afhankelijkheid

Het Openbaar Ministerie meent dat er sprake was van zogenoemd intiem terrorisme, een ingrijpende vorm van partnergeweld. Daarbij domineert de ene partner systematisch de ander. Er was sprake van totale afhankelijkheid van verdachte, die binnen het gezin de macht uitoefende. "Zijn wil was wet. Hij gebruikte zijn kinderen om de moeder te straffen, en mishandelde de moeder om zijn kinderen te straffen."

Verdachte heeft op zitting een deel van de feiten de bekend en zijn spijt betuigd. Dat noemde de officier van justitie het begin van een positieve ontwikkeling, maar er is nog een lange weg te gaan. Ze eiste 20 maanden cel waarvan 10 voorwaardelijk. In de voorwaardelijke periode zou verdachte nog niet naar huis mogen en contact met de gezinsleden alleen zijn toegestaan in bijzijn van hulpverlening.

Op vrijdag 3 juni doet de rechtbank uitspraak.