ZOETERMEER - Een 45-jarige man uit Zoetermeer is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar waarvan 8 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast moet hij voor 4 jaar zijn rijbewijs inleveren. De man veroorzaakte in maart vorig jaar in Zeewolde een ernstig verkeersongeluk waarbij meerdere slachtoffers (zwaar) lichamelijk letsel opliepen. Hij was onder invloed van wodka én reed veel te hard.

Rechts inhalen
De verdachte rijdt op 4 maart 2020 in een busje buiten de bebouwde kom van Zeewolde. Op de zitting verklaart hij dat hij zich ergerde aan het verkeersgedrag van een ander. Hij werd naar eigen zeggen ter hoogte van Lelystad Airport op een vreemde manier ingehaald. Als reactie daarop beslist hij de bestuurder van dat busje rechts in te halen. Hierbij haalt hij snelheden van 123 tot 152 km/u, terwijl 100 km/u is toegestaan. Vlak voor de rotonde aan de Ganzenweg haalt hij de bestuurder nóg een keer rechts in en voegt hij plotseling links in zodat hij vlak voor het busje komt te rijden. Vervolgens knalt hij bovenop de auto die voor hem stilstaat, die vervolgens weer doorschiet tegen een andere auto.

Wodka
Verschillende getuigen hebben het ongeluk zien gebeuren. Eén van hen verklaart bij de politie dat zij zag hoe de bestuurders van de bestelbussen met elkaar aan het ruziën waren. Daarbij was het overduidelijk dat de verdachte per se de andere bestuurder voor wilde zijn. De verdachte bekent dat hij in de 24 uur voor het ongeluk ongeveer 2 liter wodka had gedronken. Vlak voor het ongeluk had hij nog een halve liter gedronken tijdens het rijden. Naar eigen zeggen om te ontspannen en zich te amuseren tijdens de autorit naar huis. Op zitting verklaart hij dat hij flink doorreed: ongeveer 140 km/u. Ook vertelt hij dat hij zijn snelheid niet minderde toen hij de rotonde naderde.

Straf
Volgens de rechtbank is in deze zaak sprake van roekeloos rijgedrag. De verdachte reed veel te hard en was fors onder invloed van alcohol. Ook haalde hij meerdere keren rechts in, wisselde gevaarlijk van rijstrook en remde vlak voor een rotonde niet af, ondanks dat er auto’s stil stonden. In vergelijkbare zaken zijn onvoorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd van 2 jaar én een rijontzegging van 4 jaar. In deze zaak legt de rechtbank de man een gevangenisstraf op van 2 jaar waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Het voorwaardelijke deel wordt opgelegd zodat de man zich onder andere kan laten behandelen door verslavingszorg. Daarnaast mag hij 4 jaar lang niet autorijden en mag hij geen contact opnemen met één van de slachtoffers. De straf is conform de eis van de officier van justitie.