DENHAAG - De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 36-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar en tbs met dwangverpleging. De man stak op 29 november 2019 tijdens een drukke koopavond in het centrum van Den Haag zonder enige aanleiding drie jongeren in hun rug met een mes. Ook heeft hij twee voor hem onbekende mannen, zijn moeder en stiefvader mishandeld.

Littekens
De steekpartij leidde tot grote commotie in de stad en heeft maatschappelijk gezien ook grote gevolgen gehad. Hoewel het letsel van de jongeren gelukkig beperkt is gebleven, heeft de verdachte daarmee grove inbreuk gemaakt op hun lichamelijke integriteit. Het steekincident heeft bij hen niet alleen lichamelijke, maar ook emotionele littekens veroorzaakt. Zo heeft het jongste slachtoffer een posttraumatische stressstoornis opgelopen.

Gevangenisstraf
De man is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Volgens de onderzoekers is bij de man sprake is van een ziekelijke stoornis en was hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar tijdens de steekpartij. De opgelegde gevangenisstraf is daarom lager, dan wanneer de feiten hem wel geheel zouden kunnen worden toegerekend.​

Tbs met dwangverpleging
Volgens de rechtbank moet er ernstig rekening mee worden gehouden dat verdachte weer een geweldsmisdrijf zal plegen. Hij lijdt aan een ziekelijke stoornis die wordt verergerd door drugsgebruik. Eerdere behandelpogingen, zowel vrijwillig als onvrijwillig, hebben niet geholpen. De rechtbank vindt het vanuit veiligheidsoogpunt onverantwoord hem onbehandeld terug te laten keren in de maatschappij. Daarom krijgt de man, naast de gevangenisstraf van één jaar, tbs met dwangverpleging opgelegd.