DEN HAAG - Twee jaar lang kon een vader uit Den Haag zijn pasgeboren kind niet zien, nadat zijn vrouw met het kind naar Portugal was vertrokken. Ondanks meerdere rechterlijke uitspraken dat ze moest terugkeren, moest het kind uiteindelijk onder dwang worden teruggehaald. Het Openbaar Ministerie eiste vandaag 18 maanden cel waarvan 9 voorwaardelijk tegen de moeder.

Vader had toestemming gegeven dat zijn vrouw, met wie hij in scheiding lag, eind 2021 drie weken naar Portugal zou gaan met hun 11 maanden oude baby. Toen ze na die periode niet terug kwam, deed hij aangifte.

De rechtbank, het gerechtshof, Jeugdbescherming en ook de rechtbank in Portugal deden in de daaropvolgende jaren uitspraken die allemaal op hetzelfde neerkwamen: de vrouw moest met haar kind terug naar Nederland. Al die uitspraken heeft ze bewust naast zich neergelegd.

Gedwongen terugkeer

Ze liet het aankomen op een situatie waarin alleen terugkeer onder dwang nog een optie was. Voor alle betrokkenen, met name het kind, is zo'n situatie waar de politie aan te pas moet komen uiterst schadelijk.

Met hulp van het tv-programma Ontvoerd van John van den Heuvel werd de vader op 13 december 2023, na twee jaar, herenigd met zijn kind. De volgende dag keerden zij terug naar Nederland. Toen moeder hen eind december achterna reisde, werd ze aangehouden.

Strafeis

Het Openbaar Ministerie vindt het zeer zorgelijk dat moeder alle uitspraken naast zich heeft neergelegd en het bewust op een gedwongen terugkeer heeft laten aankomen. Daarnaast heeft ze vader de mogelijkheid ontnomen om betrokken te zijn bij de opvoeding van zijn kind. De eerste levensjaren zijn van cruciaal belang voor de band tussen ouders en kind. "Hij moet zich radeloos hebben gevoeld," zei de officier van justitie.

Ze eiste een celstraf van 18 maanden, waarvan 9 voorwaardelijk. Daarnaast zou een pakket bijzondere voorwaarden moeten worden opgelegd, waaronder een aanwijzing dat moeder zich moet houden aan de omgangsregelingen. Om er zeker van te zijn dat ze dat nu wel doet, zou elke keer dat ze de instructies negeert een celstraf van twee weken opgelegd moeten worden.

De rechter doet over twee weken uitspraak.