DEN HAAG - De rechtbank Midden-Nederland heeft een 43-jarige man uit Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. De man verrichtte seksuele handelingen met twee verschillende, minderjarige meisjes. Eén van hen was destijds 13 jaar oud. Ook heeft hij met een derde meisje afgesproken met het doel om ook bij haar seksuele handelingen te verrichten. Of dat ook daadwerkelijk is gebeurd, is volgens de rechtbank niet bewezen.


Ontmoetingen

De ontucht met het eerste slachtoffer begon in juni 2014. Het meisje was toen 13 jaar oud. Ze deed eind oktober, vorig jaar, aangifte bij de politie. In haar verklaring gaf ze aan dat ze de verdachte leerde kennen op het social media platform Hyves. Hij deed zich toen voor als een jongen van 15. In de periode tot januari 2015 hebben ze elkaar vervolgens vier tot vijf keer gezien. De verdachte sprak met het slachtoffer af in Hoorn en reed dan steeds naar een rustige plek. Tijdens die ontmoetingen vonden de seksuele handelingen plaats. Ruim twee jaar later sprak hij met een ander meisje af met als doel om ook bij haar seksuele handelingen te verrichten. Dit is strafbaar gesteld als “grooming”, oftewel: digitaal kinderlokken. Tot slot heeft de verdachte in oktober 2019 met weer een ander slachtoffer afgesproken en seksuele handelingen verricht. Dit gebeurde in de regio Utrecht. Toen de politie toevallig langsreed, is de verdachte aangehouden.

Bewijs
Bij de aanhouding van de verdachte is door de politie een telefoon in beslag genomen. Daarop zijn verschillende seksueel getinte Whatsapp-gesprekken gevonden tussen de verdachte en meerdere jonge meisjes. Zo zegt een slachtoffer in één van die berichten: “Je hebt het zelfs gedaan met een minderjarig meisje.” Waarop de verdachte antwoord: “Euhmm en? Je zegt het nu op een manier alsof ik je daartoe gedwongen heb.” Naast deze gesprekken is ook videomateriaal gevonden waarop te zien is hoe de verdachte seksuele handelingen verricht bij een slachtoffer. Deze beelden maakte hij stiekem.

Straf
De verdachte heeft dit alles niet ontkend. In plaats daarvan zegt hij dat alles met wederzijds goedvinden is gebeurd. De rechtbank neemt het de verdachte kwalijk dat hij zich heeft laten leiden door zijn eigen seksuele verlangens. Hij was op de hoogte van de zeer jonge leeftijd en de kwetsbaarheid van de slachtoffers, maar had daar geen oog voor. De verdachte is bovendien vaker de fout in gegaan en over langere tijd. De rechtbank veroordeelt de verdachte daarom tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast moet hij zich laten behandelen en mag hij op geen enkele manier contact zoeken met minderjarigen en moet hij dit contact zoveel mogelijk vermijden.