APELDOORN - Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft gevangenisstraffen van drie tot vijf jaar geëist tegen een 31-jarige man uit Sliedrecht, een 37-jarige man uit Zoetermeer en een 28-jarige man uit Etten-Leur. Zij worden verdacht van het exploiteren van zeker zeventien hennepkwekerijen op verschillende plekken in Nederland.


De politie kwam de organisatie op het spoor na de ontdekking van een hennepkwekerij in februari 2020 op de Korenstraat in Apeldoorn. De groepering kon daarna in verband worden gebracht met meerdere woningen die werden gehuurd voor hennepteelt. De locaties lagen verspreid over heel Nederland.

De hennepkwekerijen bevonden zich in woningen die door particulieren werden verhuurd. Verdachten maakten gebruik van vervalste identiteitsdocumenten en loonstroken om de huizen te kunnen huren. De woningen werden vervolgens gebruikt ten behoeve van de beroepsmatige hennepteelt. De verhuurders bleven vaak achter met veel schade in hun panden en een huurcontract van iemand die niet bleek te bestaan.

Uit onderzoek is vast komen te staan de mannen van 31 en 37 verantwoordelijk zijn voor zeker zeventien kwekerijen in Nederland. De betrokkenheid van de 28-jarige man kan voor twaalf kwekerijen bewezen worden, aldus de officier van justitie. Daarnaast acht de officier wettig en overtuigend bewezen dat de mannen zich schuldig hebben gemaakt aan deelname aan een criminele organisatie met als doel het telen en aanwezig hebben van hennep. Tot slot kan bewezen worden dat de 31-jarige man zich schuldig heeft gemaakt aan het gebruik van valse documenten.

“Bekend is dat hennepteelt gepaard gaat met andere vormen van criminaliteit: ripdeals, bedreigingen, wapengeweld. Elke kwekerij, waarvan er velen in dit dossier direct boven of naast andere panden zitten, zijn enorm brandgevaarlijk. En dat is niet enkel een theoretisch gevaar”, concludeerde de officier van justitie op zitting. Hij acht een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de mannen op zijn plaats. De man van 31 en de man van 37 hoorden een straf van vijf jaar tegen zich eisen. Tegen de 28-jarige man eiste de officier een celstraf van drie jaar. Zijn rol in het geheel is volgens de officier beperkter geweest dan die van de andere twee mannen.