DEN HAAG - Tegen vijf Poolse mannen die zich lieten inhuren voor zware geweldsklussen zijn bij de rechtbank Overijssel straffen tussen de tien maanden en zeven jaar cel geëist. Ze worden verdacht van (poging tot) zware geweldsmisdrijven en van wapenbezit. Eén van hen zou ook een automatisch wapen met een geluidsdemper Nederland in hebben gesmokkeld.


Bij een doorzoeking in het kader van een ander onderzoek worden in oktober 2021 in een woning in Den Haag wapens en diverse telefoons aangetroffen. Zo komt de Landelijke Recherche op het spoor van een groep mannen die ervan worden verdacht te hebben gefungeerd als makelaar en/of uitvoerders van zware criminaliteit. Twee verdachten in onderzoek 26Woltz werden tijdens die doorzoeking ook in de woning aangetroffen. In totaal staan in deze zaak 11 verdachten terecht.

Eindhoven: man met hamer bewerkt

De vijf Poolse verdachten uit 26Woltz deden in verschillende samenstellingen mee aan een reeks geweldsklussen. Zo wordt een slachtoffer in Eindhoven in juli 2020 met een hamer bewerkt. Een van de verdachten laat in een afgeluisterd gesprek weten dat ‘hij een man heeft verneukt in Eindhoven in een bos’. Ook in een versleutelde chat via berichtendienst Sky komt meermalen een hamer voorbij en wordt gesproken over ‘he got hammer his knee’ en dat ‘guy is broken for sure’.

Lopik: man moet gehandicapt worden geslagen

Het grove geweld dat door de Polen diende te worden toegepast komt vaker terug. In september 2021 moet een man in Lopik ‘gehandicapt’ worden geslagen. Uit chats komt naar voren dat er ‘op handen en knieën’ zou moeten worden geschoten. Ook bij het gebruik van een moker wordt gesproken over ‘volop knie handen’. Een van de verdachten neemt de klus aan, maar van mishandeling van het beoogd slachtoffer komt het uiteindelijk niet.

Brandstichting Best

Drie van de verdachten zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) ook de mannen die in augustus 2021 brand stichten in een bedrijfspand in Best. Op camerabeelden is te zien hoe drie mannen in het holst van de nacht naar het bedrijfspand komen met twee jerrycans met een brand versnellende vloeistof. De mannen communiceren in de Poolse taal en rijden weg in een witte Renault Clio. Bij de vluchtauto wordt later een handschoen en een pakje sigaretten met DNA-sporen die naar de verdachten wijzen aangetroffen.

Geweldsklus Groningen

In december 2021 is er een klus in Groningen. Drie van de verdachten gaan, mogelijk gewapend met bijlen, iemand opzoeken in een bedrijfspand om een open staande schuld te incasseren. De klus mislukt, zo vertelt een van hen in een opgenomen gesprek: “We zijn ook nog Groningen gaan doen. Het was een vesting. Gepantserde deuren met grendel en code. Wij zijn naar binnen gegaan en er kwam een wijf en een kerel naar ons toe en een Rus (…) Er was geen kans.” Een andere verdachte verklaart: “Eigenlijk was de bedoeling dat wij met zijn drieën naar de man moesten gaan en hem moesten slaan. We moesten hem bang maken. We moesten het ook opnemen, filmen. (..) hij moest niet afgemaakt worden, anders kon hij niet betalen.”

Beroving in Den Haag

Diezelfde maand, in december 2021, wordt een Marokkaanse rapper in Den Haag in de val gelokt en beroofd van zijn schoenen, jas en telefoon. Een van de Poolse verdachten vertelt aan verschillende mensen dat ze het eigenlijk op een duur horloge hadden gemunt: “Hij had een horloge voor 240.000 Ouwe, een portiek verderop.. een portiek verderop.. gebroken vingers. Helemaal ontkleed. Ik zeg: 'lk zal je vermoorden. Waar is het horloge?' lk heb zijn sleutel van de Golf in de sloot gegooid. lk heb zijn hele auto in elkaar geramd.”

Invoer automatisch wapen met geluiddemper

Dan is er in januari 2022 nog een automatisch wapen dat Nederland in wordt gebracht. Uit afgeluisterde gesprekken volgde al dat het de bedoeling was dat een ‘ijzer’, ‘wat Lucky Luke had’, uit een ander land opgehaald zou moeten worden. Later wordt in deze gesprekken ook besproken dat het gaat om zo’n ding dat men alleen maar één keer gebruikt. Zo’n ‘cyf’ van veraf. Met een verrekijker.’ De auto wordt uiteindelijk in Zwartemeer gezien nadat deze de Duits-Nederlandse grens is gepasseerd. De bestuurder, een van de verdachten die nu terecht staat, wordt aangehouden. In de auto wordt een pistool en een geweer kaliber .223 Remington aangetroffen, met munitie en een geluiddemper.

Strafeis en overige verdachten

Tegen de man die de wapens invoerde en een andere verdachte wordt 7 jaar cel geëist. Voor de andere drie verdachten acht de officier van justitie van het Landelijk Parket respectievelijk 54, 27 en 10 maanden celstraf op zijn plaats.

In het onderzoek 26Woltz werd in maart 2022 in een berging van een woning in Alphen aan de Rijn een groot wapenarsenaal aangetroffen. Het ging om 22 handvuurwapens, 22 automatische wapens waaronder scherpschutter geweren en vier anti tankwapens (bazooka’s). Vijf mannen staan in verband met deze wapenstash later in september terecht. Daarnaast staan later deze maand vier personen terecht wegens het neerschieten van een Nederlander op de Dominicaanse Republiek, op 4 januari 2022.