VOORBURG - Berovingen, oplichtingen, afpersingen, mishandelingen, het drogeren van slachtoffers, identiteitsfraude. Tussen maart 2019 en oktober 2020 pleegde een 28-jarige Voorburger volgens het OM een lange reeks van 21 strafbare feiten. Daarbij werd hij vaak geholpen door zijn 27-jarige broer en 49-jarige vader. Vandaag eiste het OM onder meer zes jaar cel en TBS met dwang tegen de Voorburger.


“De verdachte denkt alleen aan geldelijk gewin”, aldus de officieren van justitie vandaag op zitting. “Wat hij daarvoor anderen moet aandoen, lijkt hem niet uit te maken. Geweld, bedreigen al dan niet met wapens, en zelfs drogeren. De verdachte lijkt er niet voor terug te deinzen. Ook niet als het om jonge slachtoffers gaat.”

Zo is er een 15-jarige meisje dat met de Voorburger ging chillen. Hij bood haar een flesje Flügel aan. Daarin achteraf GHB te hebben gezeten. Toen zij weer bijkwam, waren haar OV-pas, ID-kaart, pinpas en telefoon verdwenen. Die zou ze alleen terugkrijgen, als ze seks zou hebben met de verdachte.

Onwel op de A12

Ook een vrouw werd volgens het OM door de Voorburger gedrogeerd. Zij pikte de verdachte (die zij kende van Instagram) op om een eindje te gaan rijden in haar Fiat Punto. Hij bood haar een blikje Red Bull aan. Op de A12 werd ze plotseling niet lekker en moest de auto op de vluchtstrook zetten. Een ambulance kwam erbij om haar afvoeren. De Voorburger ging er vandoor met de auto, haar telefoon, rijbewijs en bankpassen.

De Fiat Punto dook weer op in een andere zaak. Een jongeman dacht via Instagram contact te hebben gelegd met een tatoeëerder. Die zou hem met een Fiat Punto komen oppikken. De auto met twee mannen erin verscheen. Eenmaal ingestapt bedreigde de Voorburger de jongen met een mes en zei dat hij vierduizend euro moest betalen. Zijn vader was de chauffeur. Uiteindelijk werden zijn mobiele telefoon, pinpas en een geldbedrag van 105 euro afgepakt. Ook moest hij een bedrag 995 euro overmaken en zijn horloge afgeven.

Gedrogeerd in het Corbulopark

Ook een 17-jarige jongen die in Corbulopark een biertje dronk met de Voorburger, zou dat bezuren.Hij raakte buiten westen en toen hij ergens anders weer bijkwam, was zijn telefoon verdwenen. Die was gebruikt om ruim 1.700 euro over te schrijven naar andere rekeningen.

Weer een ander slachtoffer zou in een café door de Voorburger en zijn broer met een vuurwapen bedreigd zijn en gedwongen tot dealen in cocaïne. Toen hij daar geen trek in had, werd hij buiten in elkaar geslagen met een paar flinke hoofdwonden als gevolg. Hij moest zich daarvoor in het ziekenhuis laten behandelen. En zo gaat de lijst met strafbare feiten maar door …

Strafeisen

Bij een eerdere veroordeling is al vastgesteld dat de Voorburger een persoonlijkheidsstoornis heeft met antisociale, paranoïde en narcistische kenmerken. Omdat hij nergens aan mee wil werken, eist het OM TBS met dwangverpleging tegen hem. Maar eerst moet hij wat het OM betreft zes jaar de cel in.

Ook de vader van de verdachte heeft een uitgebreid strafblad. Omdat er geen persoonlijkheidsstoornis is vastgesteld en hij bij minder feiten betrokken was, eist het OM dertig maanden cel tegen hem. Ook moet hij van het OM nog negentig dagen van een oude straf gaan uitzitten.

De jongere broer heeft volgens het OM minder en minder ernstige feiten gepleegd. Het OM eist tegen hem tien maanden cel (waarvan vier maanden voorwaardelijk) voor een aantal geweldsdelicten en nauwe begeleiding door de reclassering. Daarnaast eist het OM in verband met een fraudezaak acht maanden cel tegen hem. De uitspraak is over twee weken.