DEN HAAG - Het was een oneerlijke, laffe strijd. Negen jongens tegen één. "Zo kun je altijd winnen," zei de officier van justitie. Voor zover je van "winnen" kunt spreken. Want bij de vechtpartij op de Rijswijkseweg in Den Haag vorig jaar werd Myron doodgestoken. Hij was pas 17 jaar.


Negen verdachten staan deze en volgende week voor de rechter. Ze waren betrokken bij de vechtpartij op de Rijswijkseweg waarbij Myron werd neergehaald, geschopt, geslagen en uiteindelijk doodgestoken. De verdachten gingen er daarna als een haas vandoor, maar werden in de dagen erna stuk voor stuk gepakt door de politie.

Vijf staan er deze week voor de rechter (dinsdag, woensdag en vrijdag) en vier volgende week (dinsdag en woensdag). Drie van de verdachten zijn minderjarig, hun zitting zal achter gesloten deuren plaatsvinden.

Kansloze spiraal

Myron liep op 6 mei 2021 rond 20.20 uur in een hinderlaag op de Rijswijkseweg. Negen jongens namen hem te grazen en lieten hem voor dood achter op het trottoir. In slechts 15 seconden was het leven uit de jonge Hagenaar geslagen, geschopt en gestoken. "Zijn leven is geëindigd eigenlijk nog voor het goed en wel begonnen was."

Het hele gebeuren was een reactie op een vecht- en steekpartij een ruim uur eerder. Een jongen van een jeugdgroep in Delft had vrienden opgeroepen om te gaan vechten in Den Haag. Maar daar werd hij uiteindelijk zelf neergestoken - het scheelde weinig of zijn idiote plan had hem zelf het leven gekost. In plaats van hem te steunen in het ziekenhuis, besloten zijn vrienden de kansloze geweldsspiraal door te zetten. Ze gingen op zoek naar leden van de andere groep, om wraak te nemen. Er moesten messen mee, er werden zelfs nog vuurwapens thuis opgehaald. "Er gaat er eentje plat," riep een nu 18-jarige verdachte in de groepschat.

Geen kant op

De negen verdachten trokken naar de wijk van de tegenpartij. Ze waren met twee auto's en parkeerden die op twee kruispunten langs de Rijswijkseweg. Ze liepen een tijdje rond, schijnbaar op zoek naar iemand, maar keerden uiteindelijk weer onverrichter zaken terug. Net toen ze weer in hun auto's stapten, kwam Myron aan. Nietsvermoedend stapte hij uit de tram en liep langs de eerste auto. Vooruit of achteruit, vanaf dat moment kon hij geen kant meer op.

Een van de verdachten herkende Myron en alarmeerde de anderen. Myron werd aangewezen, rennen had geen zin meer. Binnen een mum van tijd stond iedereen weer buiten de auto's. Myron werd door vier jongens van de groep ingesloten en maakte geen schijn van kans tegen het geweld. Hij werd tegen een muur gedrukt en onderuit geschopt. En voordat de andere verdachten goed en wel waren aangesloten, was Myron al doodgestoken.

"Je hebt er niks aan"

De officier van justitie hekelde op zitting de rivaliteit tussen jeugdgroepen, die inmiddels al tot meerdere dode jongens heeft geleid. "Drillrap wordt daarbij alleen maar misbruikt," zei ze tegen de rechters. "Muziek is nooit bedoeld als aanzet tot het doden van anderen. Maar dit zijn jongens die alleen maar willen vechten. En niet één op één, nee, ze verschuilen zich achter de groep."

"En waarom?" vroeg ze zich hardop af. "Er is hier geen sprake van oorlog, ze leven niet op straat, ze lijden geen echte honger."

"De zogenaamde ruzies dienen alleen het eergevoel, verder heb je er niks aan. Er wordt geen geld mee verdiend, geen baan mee gevonden. Aan de ene kant vallen doden, aan de andere kant worden jongens jarenlang opgesloten. En wat heb je dan aan die eer?"

Eerste strafeisen

Dinsdag stonden twee minderjarige verdachten voor de rechter, onder meer degene die riep dat er eentje "plat" moest. Ook volgende week staat nog een minderjarige voor de rechter. In het minderjarigenstrafrecht is de straf die geëist kan worden beperkt. Voor de andere verdachten is dat niet zo.

"Gelet op het plan, de samenwerking tussen de jongens en de gevolgen van hun handelen," betoogde de officier van justitie, "vindt het Openbaar Ministerie het medeplegen van moord bewezen voor alle jongens van de groep die zijn meegegaan."

De minderjarige jongens die vandaag terecht stonden hoorden de maximale straffen eisen die in het jeugdstrafrecht mogelijk zijn, gelet op hun leeftijd op het moment van de moord. Voor de nu 17-jarige verdachte is dat 1 jaar jeugddetentie (waarvan 4 maanden voorwaardelijk). De nu 18-jarige verdachte hoorde 2 jaar jeugddetentie met aansluitend jeugd-TBS tegen zich eisen.

Overige zittingsdagen

Woensdag staan twee verdachten van 22 en 24 jaar terecht, vrijdag een van 22 jaar. Ook volgende week dinsdag staan verdachten van 22 en 24 voor de rechter. Volgende week woensdag een minderjarige van 17 en een verdachte van 19.

De rechtbank zal alle onderzoeken pas sluiten in november en op 23 november in alle zaken tegelijk uitspraak doen.