DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 18-jarige jongen uit Den Haag veroordeeld tot 21 maanden jeugddetentie en een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel voor het doodsteken van een 38-jarige man. Dit is conform de eis van de officier van justitie.


Achtergrond
Op 8 augustus 2019 had de toen 17-jarige jongen een woordenwisseling met het slachtoffer. Verdachte gaf het slachtoffer vervolgens een klap in het gezicht. Hierna liep hij zijn woning binnen en kwam terug met een mes. Volgens verdachte zwaaide hij alleen met het mes om het slachtoffer af te schrikken en was het niet zijn bedoeling om hem te raken. De rechtbank vindt het echter bewezen dat verdachte het slachtoffer opzettelijk en met kracht met het mes in de borstkas heeft gestoken en dat dit heeft geleid tot het overlijden van het slachtoffer.

Onvoorwaardelijke PIJ-maatregel
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank meegewogen dat het ging om een woordenwisseling en dat er geen enkele aanleiding was om zo gewelddadig te reageren. Het steekincident gebeurde bovendien op klaarlichte dag, midden in een woonwijk en de ouders en kinderen van het slachtoffer en meerdere buurtbewoners hebben het zien gebeuren. De rechtbank vindt het onverantwoord om de verdachte onbehandeld terug te laten keren in de samenleving en in de straat waar het is gebeurd. Daarom krijgt hij ook een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel opgelegd. In het kader hiervan kan een adequaat nazorgtraject met arbeidstoeleiding worden ingezet waarbij ook een andere woonomgeving kan worden gezocht.