ROTTERDAM/LEIDSCHENDAM/KRIMPEN AAN DE LEK - Drie bejaarde dames uit Leidschendam, Rotterdam en Krimpen aan de Lek werden in juni van dit jaar stuk voor stuk slachtoffer van de babbeltruc van een 22-jarige Schiedammer. Daarvan is het OM overtuigd. Vandaag eiste de officier van justitie veertien maanden cel tegen de jonge man.

De babbeltruc was geraffineerd opgezet. De slachtoffers werden gebeld door een zogenaamde medewerkster van de bank die zichzelf voorstelde als Sanne Jansen. De medewerkster vertelde dat er verdachte transacties waren vastgesteld op de bankrekening van de slachtoffers.

Om verdere schade te voorkomen moesten zij hun geld overmaken naar de rekeningnummers die de medewerkster opgaf. Ook zou zij iemand langs sturen om de pas en de pincode op te halen. Die zouden dan worden vervangen.

‘Sanne Jansen’
De slachtoffers geloofden dit. Korte tijd later belde er inderdaad een jonge man bij hen aan voor de pas en de pincode. Hij noemde hen ook de ‘code’ die ‘Sanne Jansen’ de slachtoffers had gegeven. Daarop gaven zij hem hun pas en pincode mee.

Vervolgens werden de bankrekeningen van de slachtoffers leeggehaald, onder andere door te pinnen. De schade bedroeg vele duizenden euro’s. Uit camerabeelden van een winkelcentrum waar werd gepind, bleek dat de pinner gebruik maakte van een zwarte Kia. Die staat op naam van de 22-jarige verdachte.

Zwarte Kia
De pinner werd op basis van zijn kleding ook herkend op camerabeelden uit de straat van een van de slachtoffers. Ook de zwarte Kia is daarop te zien. Verder zijn er camerabeelden van pinautomaten, van een supermarkt en van een benzinepomp waar de verdachte met de pas en pincodes van een slachtoffer betaalt.

Volgens de officier van justitie staat vast dat de Schiedammer zich naar aanleiding van de babbeltruc heeft voorgedaan als koerier van de bank. En dat hij met die passen heeft gepind en betaald. Ook is duidelijk dat hij dat niet alleen betrokken was bij de oplichting. Er was immers sprake van een vrouw die de slachtoffers belde. En ook zat de verdachte op de camerabeelden niet alleen in de Kia. Hij zwijgt hier echter over.

Eis
De officier van justitie benadrukte op zitting dat de verdachte het speciaal voorzien leek te hebben op slachtoffers op leeftijd. Zij eiste veertien maanden cel (waarvan twee maanden voorwaardelijk). De uitspraak is over twee weken.

Waarschuwing

Uw bank belt u nooit met de vraag om vanwege de veiligheid geld over te maken naar een andere rekening. Ook stuurt zij geen mensen langs om pinpassen en pincodes op te halen. Wilt u meer weten over hoe oplichters werken en hoe u kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt, kijk dan op www.veiligbankieren.nl