DEN HAAG - Vier mannen die werden aangehouden in verband met de rellen in Den Haag op donderdag 20 augustus, stonden gisteren voor de politierechter. Die legde straffen op tot twee maanden cel.

Die donderdagmiddag was er een demonstratie tegen coronamaatregelen in het centrum van Den Haag. Demonstranten kregen daarbij van de politie te horen dat zij niet naar het Binnenhof mochten. Een groep van zo’n honderd personen nam daarmee geen genoegen en keerde zich tegen de politie.

“Het is een bijzondere zomer in Den Haag”, zo sprak de officier van justitie. “Veel demonstraties en het wordt blijkbaar normaal om daarbij geweld tegen de politie te gebruiken. Dat moet afgelopen zijn.”

Demonstreren toegestaan
Een 42-jarige Hagenaar met een megafoon had zich opgeworpen als leider van de groep die van het Buitenhof via de Lange Poten naar het Plein ging. Dit ondanks de uitdrukkelijke instructies van de politie om naar de Lange Vijverberg te gaan. Daar was demonstreren toegestaan.

De Hagenaar maakte politiemensen uit voor ‘terrorist’ en ‘crimineel’. Hij spoorde de groep aan de aanwijzingen van de politie te negeren en riep de agenten toe ‘wegwezen!’ Ook probeerde hij met veel herrie en wilde armgebaren de politiepaarden te laten schrikken.

Kruitvat
“De verdachte was de lont in het kruitvat”, aldus de officier van justitie. “Constant roepen, constant vooraan. U heeft gewoon te luisteren naar de instructies van de politie.”Volgens de politierechter achtte opruiing, openlijk geweld in vereniging en belediging bewezen. Zij veroordeelde de man tot twee maanden cel waarvan een maand voorwaardelijk.

Agenten belaagd
Later ging het helemaal mis aan de Lange Vijverberg. Agenten in burger probeerden daar een van de relschoppers aan te houden. Daarop werden ze door de groep belaagd, geslagen, geschopt, bespuwd en uitgescholden. Alleen door zich terug te trekken in het politiebusje waarmee ze waren gekomen, konden de agenten zich in veiligheid brengen.

Een 33-jarige man uit Etten-Leur schopte daarbij met kracht tegen het politiebusje. De politierechter veroordeelde hem tot 30 dagen cel (waarvan 25 dagen voorwaardelijk), 150 uur taakstraf en vergoeding van de schade van drieduizend euro.

Spugen
Een andere man van 33 jaar uit Sint Willebrord spuugde naar een agent en sloeg en schopte ook tegen de bus. De politierechter vonniste tegen hem 30 dagen cel (waarvan 24 dagen voorwaardelijk) en een taakstraf van 180 uur.

Een 48-jarige Hagenaar die met zijn rugzak had ingeslagen op de agenten, wraakte de politierechter. Hij meende de rechter te herkennen van een andere zitting en was niet tevreden geweest met de uitkomst daarvan. In afwachting van de behandeling van het wrakingsverzoek blijft hij vastzitten.