DELFT - Dure, tweedehandse mobieltjes op Marktplaats. Daarin waren de mannen geïnteresseerd. Via screenshots van een valse betaal-app deden ze alsof ze die echt kochten van de nietsvermoedende aanbieders. Met de mobieltjes en de noorderzon vertrokken ze weer. Het geld kwam nooit binnen. Totale schade: zo’n 30.000 euro. Vandaag eiste het OM tot 30 maanden cel.

Een 22-jarige Delftenaar wordt verdacht van elf van deze oplichtingen; zijn compaan – een 19-jarige Hagenaar – van acht. Die laatste wordt ook verdacht van diefstal van een bromfiets. Samen zouden ze bovendien een criminele organisatie hebben gevormd, zo stelt het OM.

De manier van werken was bij alle oplichtingen hetzelfde. Iemand die op Marktplaats een duur mobieltje aanbood, werd gebeld door een – zo te horen – oudere man. Ze sloten een deal en de man zou zijn ‘schoonzoon’ sturen om de telefoon op te halen. Als bewijs van betaling ontving de verkoper een (vervalst) screenshot van een betaal-app.

'Schoonzoon al onderweg'
Wanneer de verkoper zei dat hij de telefoon pas zou meegeven als het geld op zijn rekening stond, werd hij onder druk gezet. Dan was het verhaal dat de schoonzoon al onderweg was, waarna het slachtoffer alsnog akkoord ging.

Zo sloegen de oplichters toe in onder meer Delft, Den Haag, Zwanenburg, Leidschendam, De Kwakel, Oosterhout, Lopik, Dordrecht, Bussum, Urk, Utrecht, Rijswijk en Weesp. Ze veroorzaakten tussen januari en augustus 2019 zo’n 30.000 euro schade.

ID-bewijs
Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs tegen de twee. Hun telefoons stralen aan op de plaatsen-delict en de Hagenaar heeft zelfs een keer zijn echte ID-bewijs laten zien bij overhandiging van de telefoon. Ze heeft ook het vermoeden dat zij in een netwerk opereerden (onder andere door ‘de oudere man’ aan de telefoon), maar tijdens het onderzoek is er geen concreet beeld op het gehele netwerk gekomen.

Tegen de Hagenaar eiste de officier 30 maanden cel. Tegen de Delftenaar – die verdacht wordt van minder feiten en zich vooral als loopjongen liet gebruiken - veertien maanden cel (waarvan zeven maanden voorwaardelijk).

De uitspraak is over twee weken.