DEN HAAG - Het landelijke boerenprotest van woensdag 16 en donderdag 17 oktober in Den Haag is tot dusver zonder grote incidenten verlopen. In totaal hielden agenten vier personen aan. Het politieoptreden was in eerste instantie gericht op de-escaleren.


Vele duizenden demonstranten kwamen woensdag naar Den Haag, een groot deel met tractoren. Dat waren er veel meer dan bij de demonstratie van 1 oktober. Om te voorkomen dat boeren met hun tractoren naar het Binnenhof zouden rijden, werden in het centrum van Den Haag militaire voertuigen ingezet als flexibele afzetting.

Verzamellocaties
Woensdagmorgen 16 oktober hielden agenten op de Utrechtsebaan vijftien boeren met tractoren staande omdat zij aangaven naar het Binnenhof te willen en dit niet was toegestaan. Na overleg leidden de agenten hen naar de verzamellocaties voor het protest. De rest van de ochtend verliep redelijk ordelijk. Wel werden op een gegeven moment op meerdere plekken aanwijzingen van de politie genegeerd en hielden demonstranten zich niet aan de vooraf gemaakte afspraken.

Toename drukte
Aan het begin van de middag nam de drukte rondom Den Haag toe. Door de grote toestroom van boeren en hun tractoren stond het verkeer op de wegen rondom Den Haag vast. Meerdere keren probeerden groepen boeren het Binnenhof te bereiken, terwijl dit niet was toegestaan. In alle gevallen konden agenten dit voorkomen. Ondanks dat meerdere boeren met hun zware tractoren door winkelstraten reden, heeft dit niet tot incidenten geleid.

Parkeren
De gemeente en politie hielden van tevoren al rekening met een grote verkeersstroom van demonstranten met tractoren naar Den Haag. Om die reden waren diverse locaties aangewezen om te parkeren. Dit waren plekken om en nabij de demonstratielocatie aan het Koekamp. Naast deze parkeerlocaties was ook een deel van het Malieveld beschikbaar. Het andere deel van het Malieveld was afgebakend omdat dit in gebruik is door Cirque du Soleil.

Pendelbussen
De demonstranten werden in de loop van de dag ook gewezen op de parkeermogelijkheden bij het Cars Jeans Stadion. Daar stonden pendelbussen klaar om de demonstranten naar de demonstratielocatie te brengen. Daarnaast werden pendelbussen ingezet toen duidelijk werd dat een aantal demonstranten ook dit keer weer via het strand naar Den Haag reden. Vanaf het Zwarte Pad werden de boeren opgevangen en naar het Beachstadion aan de Strandweg geleid. Daar vandaan konden de boeren met pendelbussen naar het Koekamp.

Afsluiting A12
Om de grote groep tractoren vanuit de richting Utrecht te laten parkeren bij het ADO stadion, sloten voertuigen van Defensie en Rijkswaterstaat de A12 af ter hoogte van afrit 5 bij Nootdorp. Om te voorkomen dat de boeren vervolgens aan het einde van de afrit, alsnog de oprit van de A12 op zouden rijden, werd ook deze oprit naar de A12 afgezet met voertuigen van Rijkswaterstaat. De rijstroken op de A12 waren hiervoor met rode kruizen afgekruist.

De demonstranten volgden in eerste instantie nog de aanwijzingen op, maar reden even later via afrit toch links en rechts om de afzettingen heen de oprit op. Zij reden door de berm om vervolgens de A12 weer op te rijden. Hierbij werden ook de rode kruizen genegeerd. Door de druk van de duizenden in colonne rijdende tractoren voor de afslag Nootdorp en door de omtrekkende beweging van de tractoren op de oprit, voelden de aanwezige medewerkers van Rijkswaterstaat zich niet meer veilig. Om erger te voorkomen en de ontstane gevaarlijke verkeerssituatie weg te nemen, besloten zij hun voertuigen daar weg te halen. Hierdoor konden de boeren langs de afzetting weer de A12 op. Daarom werd de wegafsluiting bij afrit 5 weer opgeheven en reden de demonstranten verder via de A12 naar Den Haag.

Afsluiting Binnenhof
Vanwege de drukte in de binnenstad, en om te voorkomen dat boeren met hun tractoren naar het Binnenhof zouden rijden, werd het Binnenhof woensdagmiddag afgesloten voor het publiek. Er werden geen personen meer toegelaten. Degenen die nog op het Binnenhof waren, konden het nog wel verlaten.

Het gros van de demonstranten verliet Den Haag woensdagavond. Een groep met zo’n tachtig tot honderd demonstranten overnachtte op het Malieveld. Een andere groep sliep elders, zodat zij donderdag 17 oktober aan de tweede actiedag konden deelnemen.

Donderdagmorgen stond op het programma nog een ‘boer ontmoet burger ontbijt’ en daarna een ‘tour de boer’. Hierbij wilden de demonstranten met tractoren langs diverse overheidsinstellingen rijden. De gemeente besloot dit uiteindelijk toe te staan. Bij enkele demonstranten was kennelijk niet duidelijk of de tour nog mocht plaatsvinden. Zij vertrokken zonder de tour te maken. Een kleine groep maakte alsnog de tour met hun tractoren.

Vier aanhoudingen
Het twee dagen durende protest verliep zonder grote incidenten. In totaal hielden agenten op de woensdag vier personen aan. Twee voor het gooien van vuurwerk, een voor belediging en een voor het niet voldoen aan bevel of vordering.