DEN HAAG - Een 71-jarige Hagenaar stond vandaag voor de rechter op verdenking van een poging doodslag uit 2018. Hij was destijds depressief en sloeg in een vlaag van verstandsverbijstering zijn vrouw met de achterkant van een bijl op haar hoofd. Daarna trok hij de gasleiding in hun woning aan de Cronjestraat los en sneed zichzelf de keel door. Gelukkig overleefde iedereen het en bleef ook een explosie uit. De officier van justitie eiste 565 dagen cel (waarvan 365 dagen voorwaardelijk).

Geruime tijd voor het familiedrama op 31 januari 2018 had de man een auto-ongeluk gehad. Hij had daarbij hersenschade opgelopen waardoor hij trager was dan voorheen. Mogelijk leidde dat tot zijn depressiviteit en uiteindelijk de geweldsexplosie. Zelf zegt hij zich niets te kunnen herinneren van die dramatische dag en heeft erge spijt.

Hij werd ter plekke aangehouden en zat een half jaar in voorlopige hechtenis. Daarna werd hij een jaar behandeld in een gesloten instelling. Wat hem precies mankeert, hebben de deskundigen niet kunnen vaststellen. Dat maakt wel dat herhaling niet helemaal kan worden uitgesloten. Belangrijk is daarom dat de man nog altijd ambulant behandeld wordt en een meldplicht heeft bij de Reclassering. Hij woont nog steeds samen met zijn vrouw.

De officier van justitie zag niet wat extra celstraf nog zou kunnen toevoegen. “Het belangrijkste is dat de ambulante behandeling wordt voortgezet.” Hij eiste daarom 565 dagen cel waarvan 365 dagen voorwaardelijk. Omdat verdachte al 200 dagen heeft vastgezeten, hoeft hij niet terug de cel in. De voorwaardelijke straf dient als extra stok achter de deur om op het rechte pad te blijven.

De uitspraak is over twee weken.