DEN HAAG - Onenigheid over geld leidde ertoe dat een 40-jarige Hagenaar op dinsdagmiddag 14 december 2021 aan de ladder van een glazenwasser begon te schudden. Die viel vervolgens vier à vijf meter naar beneden en raakte daardoor ernstig gewond. De verdachte hoorde vandaag 36 maanden cel en TBS met voorwaarden tegen zich eisen.

De Hagenaar en de glazenwasser hadden ruzie over de betaling van werkzaamheden. Omdat de Hagenaar doof is, verliep de communicatie moeizaam. Toen betaling uitbleef, klom de glazenwasser weer op zijn ladder om met een kluit aarde over het raam van de bovenwoning van de Hagenaar te vegen.

Die liep daarop gefrustreerd naar buiten en begon aan de ladder te schudden. Een getuige verklaarde aan de politie dat de Hagenaar met kracht tegen de ladder had geduwd. Die bewoog daardoor heen en weer. De glazenwasser probeerde nog naar beneden te lopen. Maar de man onderaan de ladder gaf weer een harde ruk opzij aan de trap. Daarna kon de glazenwasser zich niet meer vasthouden en viel met een harde klap op de grond.

Ernstig gewond

De glazenwasser raakte daarbij ernstig gewond. Het zicht in zijn linkeroog is hij blijvend kwijt en dat in zijn rechteroog is inmiddels sterk verminderd. Ook liep hij meerdere botbreuken op waaronder een gecompliceerde aan zijn linkerpols. Het is ook niet zeker dat de functie van linkerpols geheel zal herstellen.

De Hagenaar is in januari van dit jaar aangehouden en zit sindsdien in voorarrest. In die periode is hij onderzocht door een psycholoog en een psychiater. Die hebben een persoonlijkheidsstoornis vastgesteld bij de dove man. Onder meer doordat hij weinig inzicht toont in de gevolgen van zijn daden, schatten zij het risico op herhaling in als matig tot hoog. De Reclassering ziet een hoog risico op herhaling. In het verleden is de Hagenaar ook veroordeeld voor geweldsfeiten.

Poging doodslag

Volgens de officier van justitie heeft de Hagenaar zich schuldig gemaakt aan een poging doodslag: “Uit het dossier blijkt niet dat hij volle opzet had. Maar voor ieder mens is duidelijk dat als je aan een ladder schudt, waar op dat moment iemand op staat, je het risico loopt dat diegene valt. Er was een aanmerkelijke kans op dodelijk letsel en verdachte heeft deze kans bewust aanvaard. Zeker op het moment dat degene op de ladder ter hoogte van de tweede etage, metershoog, staat.”

Zij eiste voor poging doodslag met voorwaardelijke opzet 36 maanden cel. Daarnaast vindt zij dat man een gedwongen behandeling moet ondergaan in verband met zijn persoonlijkheidsstoornis. Daarom vordert zij ook TBS met voorwaarden. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.