DEN HAAG/ROTTERDAM - De sociale recherche van de gemeente Den Haag heeft deze week drie bestuurders van twee zorginstellingen met vestigingen in Den Haag, Delft en Rotterdam aangehouden. Dat gebeurde in een onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie Den Haag naar fraude met Persoonsgebonden Budgetten (PGB). Tevens is een woning annex zorgboerderij in Berkenwoude doorzocht.

De drie bestuurders worden verdacht van valsheid in geschrift en computervredebreuk. De twee zorginstellingen van de verdachten bieden begeleiding aan klanten met een PGB.

DigiD-gegevens van meerdere Haagse klanten van de zorginstelling zouden zonder dat deze klanten het wisten door verdachten gebruikt zijn om het declareren van zorggelden mogelijk te maken. Daarbij is het vermoeden dat de bestuurders meer zorg declareerden dan in werkelijkheid werd gegeven.

Bij de doorzoeking van de woning annex zorgboerderij is administratie meegenomen. Dat wordt de komende periode onderzocht. Daarnaast is er beslag gelegd op onroerend goed. Dit omdat misdaad niet mag lonen. Het nadeel door de vermoedelijke fraude wordt geschat op enkele tonnen. De verdachten zijn voorlopig weer op vrije voeten gesteld.