DEN HAAG - Drie Haagse broers van 34, 37 en 43 jaar hadden een business te runnen. Althans, zo zagen zij dat zelf. Dat het daarbij ging om een telefonische besteldienst voor cocaïne en XTC, deerde hen niet. Ook niet als ze daarbij grof geweld moesten gebruiken. Totdat ze werden opgepakt. Vandaag hoorden zij celstraffen tot 44 maanden tegen zich eisen.

Het was jarenlang een goed lopend, strak georganiseerd en zeer profijtelijk bedrijf dat de broers hadden. De bezorgdienst van cocaïne en XTC stond onder de klanten bekend als ‘Brian’ en werkte als volgt.

Wie behoefte had aan een lijntje of een pilletje, kon ‘Brian’ vanaf 12.00 ’s middags tot 4.00 uur ’s nachts bellen. De telefoon werd door de broers bemand, met name door de jongste twee. Zij draaiden diensten. Dag in, dag uit.


SMS
Was er een beller, dan ging er een sms’je naar een van de zeven koeriers. Die maakten een concrete afspraak met de klant en reden daar met de auto heen. De auto’s stonden op naam van de koeriers maar waren aangeschaft door de broers die ook alle kosten betaalden. Elke auto had een verborgen ruimte voor de handelsvoorraad. De klant stapte op de plek van de afspraak in de auto, betaalde en ontving in ruil zijn bestelling.

Aan het einde van hun dienst reden de koeriers naar het logistieke centrum van de broers, een loods aan de Westlandseweg. Daar leverden zij het geld in, kregen ze nieuwe handelsvoorraad en werden ze ook uitbetaald. Ook het onderhoud aan het wagenpark vond hier plaats. Bij de inval vond de politie in de loods onder meer 34.000 euro aan contanten, 478 gram cocaïne, bijna vierduizend pillen, een vuurwapen en zakjes met daarop geschreven de namen van de koeriers.

Geweld
Zo nodig traden de broers hardhandig op, blijkt uit afgeluisterde gesprekken. Bijvoorbeeld als een koerier verdacht werd van diefstal. “Die jongen die voor mij werkte <…/> kwam in de garage. Toen hebben we hem zwaar mishandeld, ribben gebroken, oogkas gebroken, in zijn arm geboord. Bigz <=bijnaam/> zei: ‘Wil je ons neuken?’ Toen heeft-ie een bezemsteel in zijn kont gedouwd.”

De zaak kwam aan het rollen toen de politie in januari 2018 een anonieme tip kreeg. Het onderzoek dat volgde, bracht volgens het OM meer dan genoeg bewijs aan het licht. Zo bleek de telefoon van de 37-jarige broer een goudmijn aan informatie te bevatten. Hij gebruikte deze telefoon voor het aansturen van de koeriers en overleg met zijn 34-jarige broer. Ook zijn er verklaringen van (anonieme) gebruikers.

Professioneel

Volgens de officier van justitie is bewezen dat de broers tussen 1 september 2017 en 23 april 2019 een bestellijn voor cocaïne en XTC hebben geëxploiteerd: “Dagelijks was de lijn bereikbaar. Dat kan worden beschouwd als een kenmerk van de professionaliteit van deze organisatie”. Hij schat in dat in die periode zij ongeveer 1,3 miljoen euro hebben opgehaald. Geld dat later in een ontnemingszaak zal worden afgepakt, als het aan het OM ligt.

De officier sprak op zitting ook over de drugsmarkt: “Er is de laatste tijd veel aandacht geweest voor recreatieve gebruikers en hun verantwoordelijkheid voor het in stand houden van deze markt. Zij kiezen ervoor om het eigen genot te plaatsen boven de maatschappelijke schade die gepaard gaat met de handel en gebruik. Eigenlijk helpen zij verdachten bij het creëren van de rotzooi die we als samenleving mogen opruimen”.

Eis

Tegen de jongste broer eiste hij 44 maanden cel (voor deelname aan een criminele organisatie, bezit van en handel in drugs en witwassen). Tegen de middelste broer veertig maanden cel (voor deelname aan een criminele organisatie, bedreiging, mishandeling en witwassen). En tegen de oudste broer twintig maanden cel (voor bezit en vervoer van drugs en witwassen).De uitspraak is over twee weken. Volgende week vrijdag staan drie van de koeriers voor de rechter.